Linkovi

A view shows the besieged city of Mariupol

Dan 22: Bez napretka u pregovorima. Nastavljeni ruski artiljerijski napadi. Ofanziva u zastoju

Zelensky se obratio njemačkom parlamentu. Vojni stratezi tvrde da ukrajnski protivnapadi ruskim snagama stvaraju probleme. Bez napretka u pregovorima.

Ukrajinski predsjednik Volodymyr Zelenskyy optužio je Njemačku da svoje gospodarstvo stavila ispred sigurnosti njegove zemlje uoči ruske invazije.

U obraćanju njemačkom parlamentu u četvrtak, Zelenskyy je kritizirao potporu njemačke vlade projektu plinovoda Sjeverni tok 2 koji bi trebao dovesti prirodni plin iz Rusije. Ukrajina i drugi usprotivili su se projektu, upozoravajući da ugrožava ukrajinsku i europsku sigurnost.

Zelenskyy je također ukazao na oklijevanje Njemačke kada je u pitanju uvođenje nekih od najstrožih sankcija Rusiji zbog straha da bi to moglo naštetiti njemačkom gospodarstvu.

Germany Russia Ukraine War Bundestag
Germany Russia Ukraine War Bundestag

Rusija: Mirovni pregovori se nastavljaju

Razgovori s Ukrajinom se nastavljaju putem video-linka, a obje strane razgovaraju o vojnim, političkim i humanitarnim pitanjima, saopštilo je rusko ministarstvo vanjskih poslova.

Pregovori su nastavljeni dan nakon što je ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov rekao da se o neutralnom statusu Ukrajine "ozbiljno razgovara".

Dodao je: "Postoje apsolutno konkretne formulacije koje su, po mom mišljenju, blizu saglasnosti".

Kremlj je posebno rekao da se ideja o stvaranju demilitarizovane Ukrajine poput Austrije može smatrati kompromisom za okončanje rata.

Austrija ima svoju vojsku, ali je obavezana na neutralnost Austrijskim državnim ugovorom iz 1955. i njenim ustavom, koji zabranjuje ulazak u vojne saveze i uspostavljanje stranih vojnih baza na austrijskoj teritoriji.

Prema sličnom aranžmanu, vjerovatno je da Ukrajina neće moći da se pridruži NATO-u.

BBC je izvijestio da je sklonište u kazalištu Mariupolj koje su u srijedu pogodile ruske rakete preživjelo napad, te da je većina od 1000 ljudi u njemu živa.

New York Times izvijestio je da su spasioci u četvrtak počeli izvlačiti preživjele iz ruševina.

Times je objavio da satelitske snimke pokazuju da je riječ "djeca" bila ispisana velikim slovima ispred zgrade. U noćnom obraćanju ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je da je napad na zgradu bio namjeran.

Human Rights Watch saopštio je da je u pozorištu bilo najmanje 500 civila.

"To otvara pitanje šta je ustvari bila meta, u gradu u kojem su civili danima pod opsadom, bez struje, vode, grijanja, telekomunikacionih mreža", kaže Belkis Vil iz ove organizacije.

"Sklonište je izdržalo. Sada raščišćavamo ruševine. Ima preživjelih. Ne znamo koliko ima žrtava", rekao je savjetnik gradonačelnika Petro Andruščenko.

Rusija je negirala da je bombardovala pozorište u Marijupolju.

Taj lučki grad, strateški važan za Rusiju, pod opsadom je već nedeljama.

This satellite image provided by Maxar Technologies shows the Mariupol Drama Theater in Mariupol, Ukraine, March 14, 2022. Ukrainian officials say Russian forces destroyed the theater where hundreds of people were sheltering. There was no immediate word o
This satellite image provided by Maxar Technologies shows the Mariupol Drama Theater in Mariupol, Ukraine, March 14, 2022. Ukrainian officials say Russian forces destroyed the theater where hundreds of people were sheltering. There was no immediate word o

Učitajte još

XS
SM
MD
LG