Linkovi

Ukrajinski protivnapadi stvaraju vojni problem za ruske snage


Destroyed Russian tanks are seen amid Russia's invasion of Ukraine, in the Sumy region, Ukraine, March 7, 2022. (Press Service of the Ukrainian Ground Forces/Handout via Reuters)
Destroyed Russian tanks are seen amid Russia's invasion of Ukraine, in the Sumy region, Ukraine, March 7, 2022. (Press Service of the Ukrainian Ground Forces/Handout via Reuters)

Ruski ratni brodovi bombardirali su mete u blizini Odese u srijedu ujutro, vjerojatno u sklopu pripreme napada na ukrajinski lučki grad. No, neki vojni stratezi kažu da se ruske snage bore zadržati teritorij koji su zauzele.

Oni kažu da su Rusi pretrpjeli ozbiljne preokrete u žestokim sukobima na drugim mjestima koji će vjerojatno odgoditi napad na Odesu.

Britansko ministarstvo obrane u svom dnevnom ažuriranju o stanju bitke procijenilo je da se ruske snage bore svladati izazove ukrajinskog terena i da su ruske jedinice uglavnom ostale vezane uz ukrajinske ceste, pokazujući nevoljkost za manevriranjem izvan ceste. Navodi se kako su ukrajinske snage također uspjele zaustaviti rusko napredovanje dizanjem u zrak mostova.

"Taktika ukrajinskih oružanih snaga vješto je iskoristila nedostatak manevara Rusije, frustrirajući rusko napredovanje i nanijevši velike gubitke snagama invazije", zaključilo je britansko ministarstvo obrane.

Savjetnik ukrajinskog predsjednika Mykhailo Podolyak rekao je u srijedu u tvitu da je niz protuofanziva u "nekoliko operativnih područja" promijenio raspoloženje zaraćenih "strana". I Oleksij Arestovič, još jedan pomoćnik ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog, rekao je da ukrajinski protunapadi manjih razmjera znače da ruske snage nisu uspjele očistiti "glavna žarišta" oko Kijeva i male su šanse da hoće jer je "Rusija potrošila svoje resurse".

Dvije trećine ruskih raketa pogađaju civilne zgrade i infrastrukturu, rekao je Arestovič na video brifingu.

Ukrajinske vlasti priopćile su da ruske snage nastavljaju intenzivno bombardiranje Harkova, drugog po veličini ukrajinskog grada, i okolnih gradova. Visoki stambeni blok pogođen je u srijedu u posljednjem napadu granatiranja na ukrajinski glavni grad Kijev, razbio je gornji kat i zapalio požar. Bilo je izvještaja o dvije žrtve, ali nema potvrde jesu li poginule ili ozlijeđene. Ukrajinske vlasti do sada procjenjuju da je Rusija uništila 3500 zgrada u 21 dan rata, uključujući više od 200 škola.

Ukrajinska vojska tvrdi da je 13.800 ruskih vojnika ubijeno ili zarobljeno od početka ruske invazije 24. februara. Također kažu da su uništili ili izveli iz akcije 430 tenkova i 1375 oklopnih vozila. Ukrajinske tvrdnje nisu neovisno provjerene.

Četvrti ruski general, Oleg Mityaev, 47-godišnji zapovjednik ruske 150. motorizirane divizije, navodno je ubijen. Kijev je rekao da je Mityaev, koji se borio u Siriji, poginuo u blizini grada Mariupolja i objavio je navodno fotografiju njegovog tijela.

Moskva nije potvrdila smrt.

Ako je tvrdnja tačna, on bi bio četvrti ubijeni ruski general i 13. časnik od 24. februara, kada je počela invazija na Ukrajinu.

Ostali ubijeni generali su: general-bojnik Andrej Kolesnikov, zapovjednik 29. kombinirane armije; General bojnik Vitalij Gerasimov, zamjenik zapovjednika ruske 41. armije, još jedan borbeni veteran koji se borio u Siriji, i general bojnik Andrej Sukhovetski, kojeg je navodno ubio snajperist. Četiri ruska pukovnika također su ubijena, a Kijev je izvijestio da je čečenski general Magomed Tushaev ubijen u zasjedi u blizini Hostomela, u blizini glavnog grada Ukrajine, gdje su se dogodile neke od najtežih kopnenih borbi otkako je Rusija izvršila invaziju.

Vojni analitičari sugeriraju da je visok broj smrtnih slučajeva viših časnika zato što su se morali približiti linijama bojišnice kako bi riješili probleme logističke opskrbe i nagovorili kopnene trupe da idu naprijed. Moskva je samo priznala da je 498 njezinih vojnika ubijeno, a 1597 ranjeno, a to je bilo 2. marta, a od tada nema ažuriranja.

Zapadni obrambeni dužnosnici imaju niže procjene od ukrajinskih o broju mrtvih u Rusiji, uz konsenzus o vjerojatno 6.000 mrtvih Rusa, oko broja vojnika SAD-a ubijenih u Afganistanu i Iraku tokom dva desetljeća borbi.

Glasnogovornici ruske vojske imaju drugačije mišljenje o stanju bitke, rekavši da su njezine snage u posljednja 24 sata srušile dva ukrajinska ratna zrakoplova Su-25 i jedan borbeni zrakoplov MiG-29, kao i četiri bespilotne letjelice. Glasnogovornik ruskog ministarstva obrane Igor Konašenkov također je rekao u srijedu da su ruske snage proteklog dana uništile 128 ukrajinskih vojnih objekata.

Neovisni vojni promatrači i stratezi slažu se s ocjenom britanskog ministarstva obrane, rekavši da su ukrajinske obrambene snage s oružjem i snagom uspjele osujetiti ruske invazijske snage, posebno u sjevernoj i istočnoj Ukrajini.

“Putin se izjednačio: njegove oklopno-mehanizirane snage ne mogu ući u Kijev [sic] a da ne pretrpe velike žrtve, niti mogu ostati vani a da ih ne napadnu dronovi i AT [protutenkovske] rakete”, tvitao je Edward Luttwak, poznati američki vojni strateg.

Russian's army tanks move down a street on the outskirts of Mariupol, Ukraine, March 11, 2022.
Russian's army tanks move down a street on the outskirts of Mariupol, Ukraine, March 11, 2022.

Na jugu Ukrajine, ruske snage su postigle veći napredak, ali nisu uspjele pokoriti manji lučki grad Mariupol, koji je danima bio pod opsadom i bez vode, hrane i struje. Rusko napredovanje na Odesu također je zaustavljeno zbog uporne ukrajinske obrane grada Mikolajeva, 120 kilometara istočno od Odese, gdje su ukrajinski branitelji prije nekoliko dana uspjeli ponovno zauzeti lokalnu zračnu luku.

Ukrajinski i zapadni vojni dužnosnici kažu da još uvijek misle da Rusija planira napad na Odesu, a ruski ratni brodovi se okupljaju u blizini obale, kažu. Jedna opcija za Ruse bila bi zaobići Mikolajev i izvršiti amfibijsko iskrcavanje.

Oleksij Danilov, tajnik Vijeća za nacionalnu sigurnost i obranu Ukrajine, rekao je prošli tjedan da je bio planiran morski napad na Odesu, ali je odustao zbog loših vremenskih uvjeta. Odesa se priprema za ruski napad, utvrđujući ulice za bliske borbe i minirajući plaže.

XS
SM
MD
LG