Linkovi

Ukraine evacuation
Ukraine evacuation

Dan 19: UN potvrdile smrt najmanje 636 civila. Pauza u pregovorima, nastavak u utorak

Civilne žrtve u novom granatiranju Kijeva. Novi krug pregovora Kijeva i Moskve, virtuelno. UN potvrdile smrt više od 600 ukrajinskih civila od početka invazije.

Kijevski aerodrom Antonov granatiran, kažu ukrajinske vlasti

Aerodrom Antonov, na sjeveru Kijeva, pogođen je ruskim granatiranjem, kažu vlasti u glavnom gradu, piše RSE.

Antonov, poznat i kao Hostomel, najvažniji je ukrajinski međunarodni teretni aerodrom, kao i ključna vojna zračna baza.

Neprovjereni video snimci na društvenim mrežama pokazuju gust oblak dima koji se diže iznad aerodroma.

Dvoje mrtvih u granatiranju stambenog bloka u Kijevu

Najmanje dvije osobe su poginule, a tri su ranjene nakon što su ruske granate pogodile stambenu zgradu u glavnom gradu Ukrajine, navode izvještaji.

Savjetnik ukrajinskog ministarstva unutrašnjih poslova Anton Geraščenko potvrdio je brojke nakon granatiranja u ponedjeljak rano ujutro.

Državna služba za vanredne situacije ranije je saopštila da je ruska artiljerijska granata pogodila devetospratnu stambenu zgradu i oštetila nekoliko stanova.

U međuvremenu, lokalni mediji javljaju da je TV toranj u blizini Rivna u zapadnoj Ukrajini pogođen ruskim projektilom. Nejasno je da li ima žrtava.

Na drugim mjestima tokom noći četiri osobe su povrijeđene tokom raketnog udara na administrativne zgrade u selu Staviše, u oblasti Žitomir.

Vatrogasci gase pogođenu zgradu u Kijevu
Vatrogasci gase pogođenu zgradu u Kijevu

Ukrajina kaže da je oborila četiri ruska aviona

Ukrajinske oružane snage tvrde da su oborile četiri ruska aviona u jednom danu, prenosi RSE.

U ažuriranju objavljenom na društvenim medijima, Ukrajina je rekla da je nanijela "razorne udarce" ruskim terenskim bazama i skladištima u posljednjih nekoliko sati.

Dodaje se da bi to "poremetilo sistem logističke podrške neprijatelju na teritorijama Ukrajine koje su privremeno okupirali okupatori".

U međuvremenu, Ukrajina je tvrdila da je uništila četiri ruska aviona, tri helikoptera i brojne "bespilotne letjelice" za 24 sata.

U ažuriranju se dodaje da Rusija "nije imala značajan uspjeh" u svojoj ofanzivi u nedjelju, s tim da su "glavni napori" Moskve usmjereni na "konsolidaciju i zadržavanje prethodno okupiranih granica".

Ukrajina je saopštila da je Rusija koristila civilnu infrastrukturu, uključujući vjerske objekte, za "opremanje vatrenih položaja, raspoređivanje oružja i vojne opreme".

Detalji o četvrtoj rundi pregovora Ukrajine i Rusije

Novi, četvrti krug mirovnih pregovora između Moskve i Kijeva je u toku, ovaj put se odvija virtualno putem video konferencije, prenosi RSE.

Jutros je ukrajinski pregovarač Mihajlo Podoljak dao uvid u to šta će uključivati dnevne rasprave.

Rekao je da će se oni uglavnom fokusirati na postizanje primirja, povlačenje ruskih trupa i sigurnosne garancije za Ukrajinu - kako bi se i očekivalo.

Podolyak je rekao da je stav Ukrajine o prekidu vatre ostao nepromijenjen.

Međutim, on je rekao da vjeruje da Rusija "još uvijek ima zabludu da je 19 dana nasilja nad mirnim gradovima prava strategija".

Učitajte još

XS
SM
MD
LG