Linkovi

Ukraine evacuation
Ukraine evacuation

Dan 19: UN potvrdile smrt najmanje 636 civila. Pauza u pregovorima, nastavak u utorak

Civilne žrtve u novom granatiranju Kijeva. Novi krug pregovora Kijeva i Moskve, virtuelno. UN potvrdile smrt više od 600 ukrajinskih civila od početka invazije.

Kremlj: Rusija može i bez pomoći Kine da osvoji glavne ukrajinske gradove

Kremlj je u ponedeljak rekao da bi Rusija mogla da preuzme potpunu kontrolu nad glavnim ukrajinskim gradovima i upozorio Zapad da ima dovoljno vojnog uticaja da ispuni sve svoje ciljeve u Ukrajini bez potrebe za pomoći Kine.

"Ministarstvo odbrane Ruske Federacije, istovremeno obezbjeđujući maksimalnu bezbjednost civilnog stanovništva, ne isključuje mogućnost uzimanja velikih naseljenih centara pod punu kontrolu", rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

Peskov je rekao da su neki od najvećih gradova Ukrajine već opkoljeni ruskim snagama.

Na pitanje Reutersa o komentarima američkih zvaničnika koji su rekli da je Rusija tražila od Kine vojnu opremu, Peskov je rekao: "Ne".

"Rusija posjeduje sopstveni nezavisni potencijal da nastavi operaciju. Kao što smo rekli, ona ide po planu i biće završena na vrijeme i u potpunosti".

Gradovi u blizini Kijeva se uspješno evakuišu za vrijeme primirja

Gradovi na prvoj liniji u blizini ukrajinskog glavnog grada Kijeva uspješno se evakuišu peti dan zaredom, rekao je regionalni guverner Oleksij Kuleba, prenosi RSE.

"Primirje u našem regionu se drži, iako je veoma uslovno", rekao je on, dodajući da se u daljini od mjesta gdje se nalazio mogu čuti povremene eksplozije.

Potpredsjednica ukrajinske vlade Iryna Vereschuk potvrdila je ranije da će timovi danas pokušati evakuirati zarobljene civile kroz 10 humanitarnih koridora.

Ona je dodala da će ti koridori uključivati rute iz gradova u blizini Kijeva i istočnog regiona Luganska.

Vereschuk je također rekla da će Ukrajina "još jednom" pokušati da isporuči humanitarni konvoj u opkoljeni južni lučki grad Mariupolj.

Stanovnica Irpina napušta grad noseći psa
Stanovnica Irpina napušta grad noseći psa

Ukrajina nagovještava napredak u pregovorima s Rusijom o prekidu vatre

Mirovni pregovori između Moskve i Kijeva počeli su jutros.

Ihor Zhovkva, koji je zamjenik šefa ureda predsjednika Zelenskog, rekao je za BBC da vjeruje da je pozicija Moskve sada konstruktivnija nego što je bila ranije, prenosi RSE.

"Umjesto da nam daju ultimatum ili crvene linije ili traže od Ukrajine da kapitulira, oni sada izgleda počinju konstruktivne pregovore", rekao je on za Radio 4 Today.

U odvojenim komentarima objavljenim na Tviteru, ukrajinski pregovarač Mihajlo Podoljak kaže da će se četvrta runda pregovora fokusirati na uspostavljanje primirja, povlačenje ruskih trupa i bezbednosne garancije za Ukrajinu.

Podolyak je ponovio stav Ukrajine da će njeni pregovarači odbiti započeti razgovore o obliku budućih odnosa s Rusijom sve dok Moskva prvo ne pristane na trenutni prekid vatre.

Russia-Ukraine- Video Talks between Russia and Ukraine, March 14, 2021.
Russia-Ukraine- Video Talks between Russia and Ukraine, March 14, 2021.

Uznemirujući video / Glas Amerike u Irpinu kod Kijeva
please wait

No media source currently available

0:00 0:00:49 0:00

Učitajte još

XS
SM
MD
LG