Linkovi

Samit Trump - Kim koštao 12 miliona dolara


Predsjednik Donald Trump korača sa sjevernokorejskim liderom Kim Jong Unom na ostrvu Santosa, 12. juna 2018, u Singapuru.
Predsjednik Donald Trump korača sa sjevernokorejskim liderom Kim Jong Unom na ostrvu Santosa, 12. juna 2018, u Singapuru.

Singapur je revidirao sumu koju je potrošio na historijski samit SAD - Sjeverna Koreja, objavljujući da trošak iznosi 12 miliona, što je manje od prethodno objavljenih 15 miliona dolara.

Singapurski premijer, Lee Hsien Loog, rekao je da je najveći dio sredstava utrošen na bezbjednost predsjednika SAD Dondalda Trumpa i sjevernokorejskog lidera Kim Jong Una.

"To je cijena koju želimo da platimo" kako bi doprinijeli sastanku koji je u "temeljnom interesu" Singapura, rekao je Lee.

Malena grad-država sprovela je veliku bezbjednosnu operaciju za samit, raspoređujući hiljade policajaca po terenu. Takođe je platila troškove velike sjevernokorejske delegacije, uključujući i Kimovo odsjedanje u luksuznom Saint Regis hotelu, prenosi BBC.

Obojica lidera provela su tri noći u Singapuru, oko sastanka 12. juna.

Prvi sastanak ikad između lidera Sjeverne Koreje i Sjedinjenih Država nije proziveo nikakakve konretne sporazme, ali Trump i Kim potpisali su dokument u kome Kim "potvrđuje svoju odlučnu i nepokolebljivu predanost potpunoj denuklearizaciji Korejskog poluostrva", dok je Trump "predan obezbjeđivanju bezbjednosnih garancija" Sjevernoj Koreji.

Dokument takođe poziva dvije zemlje da zajednički rade na izgradnji trajnog mira na Korejskom poluostrvu, uspostavljanju odnosa SAD i Sjeverne Koreje i predaji posmrtnih ostataka ratnih zarobljenika i vojnika nestalih u akciji.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG