Linkovi

Crvena uzbuna u Kaliforniji zbog požara


The Getty Fire burns near the Getty Center along the 405 freeway north of Los Angeles, California, U.S. October 28, 2019.
The Getty Fire burns near the Getty Center along the 405 freeway north of Los Angeles, California, U.S. October 28, 2019.

U Kaliforniji je, zbog požara, objavljeno „upozorenje na ekstremnu opasnost sa crvenom zastavom“. Ovo je prvo obavještenje te vrste, a meteorološka služba iz Los Anđelesa ga je izdala za oblasti Los Anđeles, Venturu i San Bernardino.

Očekuje se da vjetrovi dostignu brzinu od 128 kilometara na sat, a postoji zabrinutost da će rasplamsati vatru koja je spalila već 658 hektara zemljišta. Oko 1.100 vatrogasaca bori se protiv plamena, a hiljade građevinskih objekata je u opasnosti, kažu vlasti. Najmanje osam domova uništeno je u požaru, a pet drugih oštećeno. Oko 15 odsto požara je obuzdano.

Gradonačelnik Los Anđelesa Eric Garseti rekao je da oko 7.000 do sada evakuisanih stanovnika ne bi trebalo da planiraju povratak kući dok uslovi ne budu sigurni, prenosi BBC. Među onima koji su evakuisani iz svojih kuća su i košarkaška zvijezda Lebron Džejms i glumac Arnold Švarceneger. Džejms je u utorak poslao kamion sa hranom za vatrogasce koji su se borili protiv vatre.

Ugrožen je i Geti Center, u kojem se nalazi velika umjetnička zbirka. Muzej je u tvitu naveo da su umjetnine "zaštićene najsavremenijom tehnologijom" i da su najsigurnije unutar objekta. Vlasti kažu da je požar u Getiju vjerovatno uzrokovala grana drveta koja je pala na dalekovode pri jakom vjetru.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG