Linkovi

NYT: 'S pedofilskim skandalima se treba uhvatiti u koštac otvoreno i iskreno'


Istaknuti američki katolički djelatnici i žrtve pedofilskih skandala govore o poukama iz američkih slučajeva koje su primjenjive u Irskoj i Njemačkoj

Irsku i Njemačku ovih dana potresaju pedofilski skandali vezani uz katoličke svećenike. U njemački slučaj je, kako se čini, na izvjestan način osobno umiješan i sam papa Benedikt jer je – dok je bio nadbiskup – bio nadređen svećeniku za kojeg se znalo da je pedofil-recidivist. No, taj je svećenik radio s djecom trideset godina nakon što je Crkva saznala da je pedofil, a suspendiran je tek prije tri dana.

Što katoličke crkve u Irskoj i Njemačkoj mogu naučiti iz američkih pedofilskih skandala od prije nekoliko godina – ovo je pitanje dnevnik New York Times postavio nekolicini katoličkih djelatnika te predstavnicima udruga koje zastupaju žrtve svećenika pedofila.

John Allen, novinar katoličkog lista The National Catholic Reporter, piše da čelnici katoličke crkve u Americi i danas 'gunđaju' zbog toga što ih se 'nepravedno kritizira' iako su posljednjih godina upravo oni najviše učinili da se pedofili odstrane iz Crkve. Međutim, žrtve svećenika pedofila smatraju da se ostalo na kažnjavanju pojedinačnih prijestupnika, a nije se mnogo istraživalo zbog čega je vrh Crkve desetljećima zataškavala ove skandale – piše John Allen.

Nicholas Cafardi, dekan pravnog fakulteta na Sveučilištu Duquesne, bio je predsjedatelj odbora američke Biskupske konferencije koja je istraživala ove skandale. On naglašava da je praksa 'nulte-tolerancije' za pedofiliju, koju je Crkva u Americi usvojila nakon niza skandala, efikasna. Posljednjih godina, naime, broj takvih slučajeva je gotovo nula - piše Cafardi u New York Timesu. Naučena lekcija glasi – 'neka kriza postane zaista vaša kriza, a skandal – vaš skandal'. Crkve u Njemačkoj i Irskoj moraju, 'bez mnogo okolišanja, priznati da se pedofilija događala, žrtvama se treba ponuditi pomoć i odšteta, a ispričati se treba javno, u više navrata i iskreno'.

'Upozoravati da pedofilija nije samo problem Katoličke crkve nije dobra ideja' – savjetuje ovaj američki pravnik.

David Clohessy iz organizacije Survivors Network koja zastupa žrtve svećenika-pedofila smatra da skandale ne može istraživati sama Crkva, već bi to trebala činiti treća, 'nezavisna stranka'. David Gibson, autor knjige i papi Benediktu smatra da bi on trebao prvo osigurati da se objave sve relevantne informacije o svećenicima pedofilima u vrijeme dok je bio nadbiskup u Munchenu. Drugo, smatra Gibson, papa bi se trebao ispričati – 'iako možda nije imao izravne kontakte s dotičnim svećenicima, on je bio odgovoran'.

XS
SM
MD
LG