Linkovi

Pedofilija u katoličkoj crkvi u SAD: bostonski kardinal svjedoči pred sudom (9/5/02) - 2002-05-09


Po prvi put otkako je skandal o seksualnom zlostavljanju potresao katoličku crkvu u Bostonu – proširivši se potom u i druga područja Sjedinjenih Država - kardinal Law je jučer pod zakletvom odgovarao na pitanja suda. Bostonski je kardinal potvrdio da u prošlosti nije bilo pismenih uputstava o tome kako postupiti u slučajevima kada je svećenik optužen za seksualno zlostavljanje. On je rekao da se oslonio na savjete liječnika i suradnika kada je donio odluku da svećenika optuženog za seksualno zlostavljanje djece preseli iz jedne u drugu župu.

U pitanju je sada već bivši svećenik John Geoghan, koji izdržava zatvorsku kaznu zbog silovanja jednog dječaka. Prošlog tjedna Bostonska se nadbiskupija povukla iz ranije sklopljenog sporazuma prema kojem je trebala isplatiti više milijuna dolara odštete na račun 86 osoba koje je svećenik Geoghan seksualno zlostavljao.

Evo što o skandalu misli Thomas Groome – profesor vjeronauka na Boston's Collegeu, inače privatnoj instituciji kojom upravlja katolička crkva.

“Mislim da je to tužan dan za crkvu koja gleda kako se kardinala izvodi pred sud. Otkrivanje novih pojedinosti nas sve više boli – osjećamo stid, te se smatramo iznevjerenima, pa čak i pred susjedima osjećamo sramotu. Mislim da je to užasno bolno za nas," kaže profesor Groome.

Slučaj Geoghana izazvao je krizu u cijeloj zemlji zbog drugih slučajeva zataškavanja seksualnih nastranosti – slučajeva u kojima su optuženi svećenici tiho premještani u druge župe, umjesto da ih crkveni čelnici prijave vlastima. … Svjedočenje kardinala Lawa protiče iza zatvorenih vrata, a očekuje se da će trajati nekoliko dana. Sudac je naložio da kardinal svjedoči, te da se to i filmski snimi, s obzirom na mogućnost da kardinal Law ode u Vatikan, te ne bude više dostupan američkim pravosudnim vlastima. Otkako je skandal započeo, kardinal Law i mnoge njegove kolege predali su tužiteljima popise s imenima osumnjičenih svećenika, te je već pokrenuto nekoliko sudskih postupaka. Prošlog mjeseca najviši katolički dostojanstvenici Sjedinjenih Država bili su pozvani u Vatikan, gdje su o krizi katoličke crkve u Americi razgovarali sa papom Ivanom Pavlom Drugim.

XS
SM
MD
LG