Linkovi

Američki katolici ljuti zbog zataškavanja pedofilskih skandala


Skandal, kao nijedan do sada, tiče se i samog pape Benedikta. Dok je bio kardinal, vodio je istragu svećenika pedofila, uključujući i onu o ozloglašenom ocu Murphyju iz Milwaukeeju, koji je priznao zlostavljanje 200 učenika u školi za gluhu djecu

Papa Benedict se sučeljava s velikom krizom. Riječ je o pedofiliji koja je desetljećima prisutna u crkvi, a crkva nije reagirala ili je problem jednostavno skrivala. Sada se javljaju o optužbe da je i sam papa svojedobno znao za zlostavljanja djece od strane svećenika, ali da nije reagirao.

Ispred njujorške Katedrale Svetog Patricka – ljutnja. U katedrali – snažna potpora papi Benediktu. Nadbiskup New Yorka Timothy Dolan je rekao: "Nitko nije energičniji u čišćenju crkve od učinaka tog bolesnog grijeha nego čovjek kojeg sada zovemo papa Benedict 16-ti…Čovjek koji je sada svakodnevno izložen neutemeljenim i štetnim aluzijama”.

Skandal, kao nijedan do sada, dotiče i samog svetog oca. Kao kardinal Ratzinger vodio je istragu glede svećenika pedofila, uključujući i onu o ozloglašenom ocu Murphyu iz Milwaukeeja, koji je priznao zlostavljanje 200 učenika, koji su bili gluhi. Arthur Budzinski je tada imao samo 12 godina i sjeća se jednog svog školskog kolege: "Želio se ispovjediti i Murphy ga je odveo u ormar ispod stepenica gdje ga je zlostavljao”.

Arthur Budzinski i druge žrtve tražili su da Vatikan nešto poduzme. Interna korespodencija pokazuje da je tadašnji kardinal Ratzinger mogao biti upoznat s tom situacijom. Međutim, Murphy nikada nije bio lišen svećeničkog zvanja. Don Marshall je bio njegova žrtva kada je imao 13 godina: “Kako on može sebe pogledati u zrcalo svjestan da je znao što je otac Murphy učinio s više od 200 djece, a ništa ne poduzeti? Onda je postao papa! Trebao bi se sramiti samog sebe!”

Neki od svećenika, poput Toma Doyla, koji je stručnjak za crkveno pravo, pozivaju na promjene. “Ljudi masovno napuštaju crkvu, dok Vatikan odbija riješiti problem!”

Otac Alan Jurkus poziva na ostavke: “Mislim da se moraju dati ostavke za dobrobit cijele crkve”.

Mnogi vjernici smatraju da je skandal uzrokovao krizu u samoj vjeri i takvi vjernici ne žele podržati crkvu dok, istodobno, žale što su iznevjereni oni koji su zlostavljani.

“Srce mi se cijepa zbog crkve zato što ima toliko dobrih svećenika” -rekla je jedna vjernica pred Katedralom Svetog Patricka.

Pedofilski skandal u Katoličkoj crkvi nije ni blizu kraja, a u vrijeme stolovanja pape Benedikta na površinu izbijaju brojni takvi skandali koje su crkveni vjerodostojnici skrivali desetljećima. Je li i sveti otac među njima, pitanje je na koje se, još uvijek, ne može odgovoriti sa sigurnošću.

XS
SM
MD
LG