Linkovi

Vakcina Oksford/Astra Zeneca daje jak imuni odgovor i kod starijih i kod mlađih osoba


A test tube labeled with the vaccine is seen in front of AstraZeneca logo
A test tube labeled with the vaccine is seen in front of AstraZeneca logo

Vakcina protiv COVID-19, koju je razvio Univerzitet u Oksfordu zajedno s kompanijom Astra Zeneca, proizvodi sličan imunološki odgovor i kod starijih i kod mlađih odraslih osoba, rekao je u ponedjeljak britanski proizvođač lijekova AstraZeneca.

Vakcina koja djeluje bi promijenila borbu protiv novog koronavirusa, zbog kojeg je umrlo više od 1.15 miliona ljudi, i zbog kojeg je globalna ekonomija oštećena.

"Ohrabrujuće je vidjeti kako su imuni odgovori slični kod starijih i mlađih odraslih osoba te da je pojavnost neželjenih reakcija bila niža kod starijih odraslih osoba", rekao je glasnogovornik AstraZenece za Reuters.

"Rezultati dalje grade kohortu dokaza o sigurnosti i imunogenosti AZD1222", rekao je glasnogovornik, navodeći tehnički naziv ove vakcine.

Vijest da stariji ljudi imaju imunološki odgovor na ovu vakcinu je pozitivna jer imunološki sistem slabi s godinama, a starije osobe su one kojima više prijeti smrtni ishod od ove infekcije.

Financial Times izvijestio je ranije da vakcina, koje su razvili Oksford i AstraZeneca, pokreće zaštitna antitijela i T-stanice u starijim dobnim skupinama - među onima koji su najviše izložene riziku od virusa.

Očekuje se da će vakcina Oxford / AstraZeneca biti jedna od prvih koja će dobiti regulatorno odobrenje, zajedno s Pfizerom i kandidatom za vakcinu kompanije BioNTech.

Ako djeluje, vakcina će omogućiti svijetu da se vrati u neku mjeru normalnosti nakon burne pandemije.

Serološki testovi imunogenosti provedeni na podskupu starijih sudionika pokazuju da je vakcina generirala "snažne imunološke odgovore" u skupini zdravih odraslih osoba u dobi između 18 i 55 godina, izvijestio je Financial Times.

Očekuje se da će detalji nalaza biti uskoro objavljeni u kliničkom časopisu, rekao je FT. Nije imenovao publikaciju.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG