Linkovi

Pfizer testira vakcinu kod djece mlađe od 12 godina


Vakcina je već odobrena za decu stariju od 12 godina
Vakcina je već odobrena za decu stariju od 12 godina

Kompanija Pfizer saopštila je da je počela testiranje vakcine protiv COVID19 kod djece mlađe od 12 godina, a trenutno se testira manja doza vakcine.

U studiji učestvuje oko 4.500 djece iz SAD, Finske, Poljske i Španije.

U zavisnosti od tolerancije vakcine i imunološkog odgovora, u prvoj fazi će kod djece između 5 i 11 godina biti testirano 10 mikrograma vakcine, dok će u uzrastu od 6 mjeseci do 5 godina biti testirano 3 mikrograma.

Iz Pfizera je saopšteno da će rezultati testiranja vakcine kod djece od 5 do 11 godina biti gotovi do septembra, a ubrzo potom i rezultati studije kod mlađe djece.

Pfizerova vakcina je već odobrena za djecu stariju od 12 godina u Evropi, SAD i Kanadi. Oni primaju istu dozu kao i odrasli, 30 mikrograma.

Blizu sedam miliona tinejdžera u SAD već je dobilo bar jednu dozu vakcine, prema podacima Centara za kontrolu i prevenciju bolesti.

Naučnici istovremeno istražuju povezanost mRNA vakcina, kakve su Pfizer i Moderna, sa blagim miokarditisom koji se javlja kod mlađih muškaraca. U Izraelu je rečeno da je kod nekolicine mlađih muškaraca utvrđena veza miokarditisa i vakcine.

Kompanija Pfizer saopštila je da je uzela u obzir nalaze iz Izraela, ali da ona nije utvrdila povezanost.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG