Linkovi

Nakon koliko vremena osobe koje su preboljele COVID-19 mogu biti u kontaktu s drugim ljudima


Arhiv - Žena nosi masku dok prolazi pored zatvorene prodavnice u Londonu, 29. april 2020.
Arhiv - Žena nosi masku dok prolazi pored zatvorene prodavnice u Londonu, 29. april 2020.

Kada neko ima COVID-19 i izađe iz izolacije, još uvijek ima problem – stigmu toga da bi osoba još mogla biti infektivna. Dešava se da ozdravljene okolina još sedmicama, pa i mjesecima izbjegava. Zato i ne čudi da ljudi često kriju da su u izolaciji kako ih drugi ne bi izbjegavali poslije kada ozdrave. Dakle, jedno od pitanja na koje se mora jasno odgovoriti je i to kada osoba koja je imala COVID-19 može da se druži s drugima.

Rezultati velike britanske SIREN studije o reinfekcijama su nagovijestili da bi i osobe koje se oporave i dalje mogle imati detektabilan virus u grlu koji bi se mogao prenositi drugima, Međutim, ovdje je ključna riječ „bi mogle“. Naime, mogućnost detekcije virusa, ne znači i da je virus infektivan – možda se samo radi o komadićima virusa koje PCR test može osjetiti, ali to nije virus koji može da se replicira i ima moć da zarazi drugu osobu.

Sadašnja dužina izolacije je dovoljna

Danas se smatra kako je izolacija od 10 dana od pojave simptoma sasvim dovoljna da se virus ukloni iz organizma i da osobe koje su nakon ovog vremena izašle iz izolacije više nisu infektivne. „Stav je da je to dovoljan period da bi osobe prestale biti infektivne i da su to dijelovi virusa koje osoba izbacuje duži period“, kaže za Glas Amerike epidemiologinja dr. Mia Blažević iz Zavoda za javno zdravstvo FBiH.

Prema američkom CDC, možete biti u blizini drugih nakon 10 dana otkako su se simptomi pojavili i 24 sata bez temperature bez upotrebe lijekova za smanjenje temperature te ako se ostali simptomi COVID-19 poboljšavaju. Pri tome iz CDC naglašavaju da simptomi poput gubitka čula okusa i mirisa mogu potrajati nekoliko sedmica ili čak mjeseci nakon oporavka i to nije razlog za odgađanje kraja izolacije.

Polako se prestalo i s praksom negativnog testa po završetku izuolacije jer se smatra da nauka danas ima dovoljno dokaza za ovo trajanje izolacije. Zapravo, osoba je najinfektivnija par dana prije pojave prvih simptoma (oko 2 dana) i po pojavi prvih simptoma.

Izolacija je 14 dana za kontakte, 10 za pozitivne, ali uz uvjet da su zadnja 3 dana bez simptoma inače se izolacija produžava“, objašnjava dr. Blažević.

Teški slučajevi – duže trajanje izolacije

Treba istaći kako se ove preporuke ne odnose na osobe koje su imale tešku kliničku sliku COVID-19 ili imaju jako oslabljen imunološki sistem (imunosupresirane/imunokompromitovane osobe). Ovim se ljudima savjetuju da ostanu u izolaciji i više od 10 dana, čak do 20, a preporučuje se i da urade test po završetku izolacije. To je zbog toga što se često imunološki sistem ovih osoba ne može tako adekvatno izboriti s virusom, treba mu više vremena i čak postoji mogućnost mutacije virusa.

Svakako da osoba koja je izašla iz izolacije i osobe s kojima se sreću trebaju u ovoj situaciji rasprostranjenosti virusa nositi maske i prakticirati fizičku distancu, čime se dodatno smanjuje mogućnost da se virus prenese, ali generalno, stav je da nakon izlaska iz izolacije osoba nije kontagiozna.

  • 16x9 Image

    Jelena Kalinić

    Biolog, dopisnik Glasa Amerike za nauku, i dobitnica EurekaAlert (AAAS) Felowship 2020. za naučne novinare. Vodi blog Quantum of Science od 2015.

XS
SM
MD
LG