Linkovi

Britanci u novoj studiji ponovo zaražavaju one koji su preležali COVID-19


Arhiv - Univerzitet Oxford
Arhiv - Univerzitet Oxford

Britanski naučnici sa Univerziteta Oxford počeli su novu studiju u kojoj namjerno izlažu koronavirusu one koji su preležali COVID-19 da vide da li mogu ponovo da se zaraze, kako bi bolje razumjeli kako funkcioniše imunitet.

"Te informacije će nam omogućiti da bolje pravimo vakcine i lijekove, kao i da vidimo da li su ljudi koji su već imali Covid uopšte zaštićeni i koliko dugo", rekla je glavna istraživačica Helen McShane​ sa Univerziteta Oxford.

Dodala je da će istraživanje pokazati i kakav je odgovor imunog sistema u slučaju reinfekcije.

Naučnici su i ranije na isti način saznavali više o zaraznim bolestima poput malarije, gripa, kolere.

Prvi stadijum istraživanja podrazumijeva da se polovina učesnika izloži najmanjoj dozi virursa, dok će u drugoj fazi na leto biti izloženi standardnoj dozi koronavirusa.

U prvoj fazi osnovnom varijantom virusa biće reinficirano 64 učesnika, starosti od 18 do 30 godina, koji su prije najmanje tri mjeseca preležali Covid.

Oni će biti u karantinu najmanje 17 dana i pod stalnim nadzorom. U slučaju da razviju simptome, biće im dat tretman antitijelima Regeneron.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG