Linkovi

Trump dostavio imigracione zahtjeve, demokrate odbile većinu


Protesti protiv ukidanja DACA-e u Washingtonu
Protesti protiv ukidanja DACA-e u Washingtonu

Predsjednik Donald Trump saopštio je da će tokom pregovora sa demokratama o zaštiti od deportacije ilegalnih imigranta, koji su u Sjedinjene Američke Države (SAD) dovedeni kao djeca, insistirati na izmjeni sistema za izdavanje zelenih karti, zapošljavanju još deset hiljada imigracionih agenata i izgradnji zida duž južne granice.

Trump je spisak zahtjeva administracije u pogledu imigracione politike dostavio u pismu liderima u Kongresu. Bijela kuća, između ostalog, zahtjeva da se zelene karte, koje se izdaju članovima porodice, ograniče na supružnike i maloljetnu djecu američkih državljana, da se za prijem imigranata napravi sistem zasnovan na poenima i zaslugama, te da se smanji broj izbjeglica koje ulaze u zemlju.

Predsjednik je ustvrdio da će ti potezi promovisati „finansijski uspjeh i asimilaciju pridošlica” i istovremeno zaštiti zarade američkih radnika.

Trump želi i da proširi spisak krivičnih djela, zbog kojih ne bi bio dozvoljen ulazak u SAD, da bi bilo obuhvaćeno pripadanje nekoj bandi, nasilje u porodici, zlostavljanje djece i vožnja pod uticajem alkohola. Zbog tih prestupa, imigrantima bi prijetila i deportacija.

Prema Trumpovom sistemu, poslodavci širom zemlje morali bi da koriste elektronski sistem za provjeru imigracinog statusa potencijalnih radnika, dok bi gradovima koji pružaju utočište ilegalnim imigrantima bila ukinuta federalna pomoć.

Međutim, demokratski lideri protive se mnogim od Trumpovih zahtjeva. Lideri demokratske manjine u Predstavničkom domu i Senatu, Nancy Pelosi i Chuck Schumer, saopštili su da spisak “ide iznad onog što je razumno”.

„Administracija ne može da bude ozbiljna u pogledu postizanja kompromisa ili pomoći sanjarima, ako počinje sa spiskom koji je veoma uvredljiv za njih, imigracionu zajednicu i ogromnu većinu Amerikanaca”, saopštili su demokratski lideri.

Trump je Kongresu dao šest mjeseci da utvrdi zakonski prijedlog kojim bi od deportacije bilo zaštićeno gotovo 800 hiljada mladih ilegalnih imigranata. Američki lider prethodno je ukinuo program Obamine administracija pod nazivom „Odložena akcija za pridošle u djetinjstvu” (DACA), koji je štitio takozvane „sanjare”.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG