Linkovi

Trump mijenja politiku i ukida Obaminu zaštitu mladih imigranata od deportacije


DACA - Demonstracije pred Bijelom kućom
DACA - Demonstracije pred Bijelom kućom

Administracija predsjednika Donalda Trumpa planira da postepeno ukine program koji je 800.000 mladih nedokumentovanih imigranata štitio od deporartacije, ali je dala Kongresu rok od šest mjeseci da reaguje ako želi da im omogući da nastave da žive u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) godinama pošto su ih roditelji ilegalno doveli u zemlju.

Predsjednik Trump poslao je pred kamere svog sekretara za pravosuđe Jeffa Sessionsa da objavi kontroverznu promjenu politike. Program “Odložena akcija za pridošle u detinjstvu”, DACA, bio je uveden 2012. godine uredbom predsjednika Baracka Obame.

“Došao sam da objavim da se program poznat pod nazivom DACA, koji je uveden pod Obaminom administracijom – ukida”, naveo je Sessions.

Trump je u kasnije objavljenom saopštenju naveo da mu nije drago što se djeca, od kojih su većina sada odrasli ljudi, kažnjavaju zbog postupaka svojih roditelja. Međutim, moramo da shvatimo da smo mi zemlja mogućnosti zato što smo zemlja zakona, dodao je predsjednik.

Sekretar Sessions poručio je da je neophodno ograničiti broj imigranata: “Da bismo imali zakoniti sistem imigracije koji služi nacionalnom interesu, ne možemo da dozvolimo svima koji žele da dođu ovde. Vrlo je jednostavno.”

Program je omogućavao mladim ljudima, koji su došli uglavnom iz Meksika i zemalja centralne Amerike, da rade i studiraju u SAD i služe u američkoj vojsci.

Nedokumentovani imigranti, koji se zajednički nazivaju “sanjari”, proveli su veći deo života u SAD-u, ali bi mogli da počevši od marta iduće godine budu deportovani u rodne zemlje ako Kongres pravno ne blokira njihovu deportaciju.

“Ovdje sam odrasla, tu sam stekla prijatelje. Ne želimo da nas posmatraju kao 'sanjare', već samo kao ljudska bića”, izjavila je imigrantkinja.

Trump poručio je preko Twiittera Kongresu – “Radite svoj posao – DACA”.

Mali protest zbog Trumpove odluke održan je ispred Bijele kuće kao i Trumpove kule u New Yorku, a demonstracije su započele i u nekoliko drugih gradova širom SAD-a.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG