Linkovi

Cijene hrane u svijetu opale deveti mjesec zaredom


FILE - Food prices are displayed at a market in Rio de Janeiro, Brazil April 8, 2022.
FILE - Food prices are displayed at a market in Rio de Janeiro, Brazil April 8, 2022.

Svjetske cijene hrane pale su deveti mjesec zaredom u decembru, iako su 2022. dostigle najviši nivo zabilježen u cijeloj godini, pokazali su podaci UN-a u petak.

Cijene hrane skočile su na mjesečni rekord u martu nakon što je Rusija napala poljoprivrednu elektranu Ukrajinu, glavnog dobavljača pšenice i jestivog ulja u svijetu.

Ruska pomorska blokada koja je spriječila ukrajinski izvoz žitarica ukinuta je nakon sporazuma u julu uz posredovanje Turske i Ujedinjenih naroda.

Organizacija za hranu i poljoprivredu saopštila je u petak da je njen indeks cijena, koji prati mjesečne promjene međunarodnih cijena korpe prehrambenih proizvoda, pao na 132,4 boda u decembru, što je pad od 1,9 posto u odnosu na novembar.

Bio je i jedan posto manji nego u decembru 2021.

Ali indeks je u 2022. godini bio 14,3 posto viši u odnosu na prethodnu godinu, jer je dostigao najviši nivo od 143,7 bodova.

"Smirene cijene prehrambenih proizvoda su dobrodošle nakon dvije vrlo nestabilne godine", rekao je glavni ekonomista FAO-a Maximo Torero u izjavi.

"Važno je ostati na oprezu i zadržati snažan fokus na ublažavanju globalne nesigurnosti hrane s obzirom na to da svjetske cijene hrane ostaju na povišenim nivoima", rekao je.

Torero je rekao da su mnoge osnovne namirnice blizu rekordno visokih cijena, uz rastuće cijene riže i "i dalje mnogo rizika povezanih s budućim zalihama".

XS
SM
MD
LG