Linkovi

Pentagon neće narediti slanje trupa u Kolumbiju zbog nemira u Venecueli


Arhiva - Vršilac dužnosti sekretara za odbranu Patrick Shanahan razgovara sa novinarima u Pentagonu, 28. januara 2019.
Arhiva - Vršilac dužnosti sekretara za odbranu Patrick Shanahan razgovara sa novinarima u Pentagonu, 28. januara 2019.

Vršilac dužnosti sekretara za odbranu Patrick Shanahan rekao je u utorak da neće narediti slanje vojnika SAD u Kolumbiju ili region u vezi sa trenutnim političkim nemirima u Venecueli.

Shanahan je rekao novinarima da nije razgovarao sa savjetnikom za nacionalnu bezbednost Johnom Boltonom o slanju trupa u Kolumbiju. Ali, on nije želio da odgovori na pitanje da li je imao druge razgovore o takvom planu za slanje trupa, ili da li bi to mogao da isključi.

Bolton je u svojoj bilježnici koju je držao u rukama tokom konferencije za štampu u ponedjeljak imao napisano "5.000 trupa u Kolumbiju", dok je objavjivao nove sankcije koje su uvedene Venecueli.

Bijela kuća, upitana povodom bilješke, kasnije je mailom odgovorila "kao što je predsjednik rekao, sve opcije su na stolu".

John Bolton
John Bolton

Predsjednik Donald Trump podržava lidera venecuelanskog parlamenta Juana Guaida koji je sebe proglasio za privremenog predsjednika, u sklopu konfrontacije opozicije sa predsjednikom Nicolasom Madurom.

Kolumbija, koja dijeli 2.200 kilometara dugu granicu sa Venecuelom, takođe podržava Guaida.

Shanahann je rekao da koraci koje su preduzeli State Department i Sekretarijat za finansije uključuju nove sankcije venecuelanskim državnim naftnim kompanijama.

"Nadziremo situaciju vrlo pažljivo i posmatramo i radimo prilično u isto vrijeme", rekao je Shanahan. "Međurestono tijelo, predvođeno Savjetom za nacionalnu bezbjednost i ambasadorom Boltonom, kreiralo je veći broj opcija. Podržavamo ih u razvoju politika i, kako se situacija u Venecueli bude razvijala, tu smo da im damo savjet i podršku".

Upitan direktno o Boltonovoj bilješci, Shanahan se našalio: "Nisam ponio bilježnicu danas".

Ministar inostranih poslova Kolumbije Carlos Holmes rekao je u ponedjeljak da njegova vlada ne zna "važnost i razloge" za Boltonovu bilješku.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG