Linkovi

Kako je CIA identificirala i ubila vođu Al-Qaide Zawahirija


Al Qaeda leader Ayman al-Zawahiri appears in an undated FBI Most Wanted poster
Al Qaeda leader Ayman al-Zawahiri appears in an undated FBI Most Wanted poster

Vođa Al Qaide Ayman al-Zawahiri ubijen je u američkom napadu u Afganistanu tijekom vikenda, što je najveći udarac toj militantnoj skupini otkako je njezin osnivač Osama bin Laden ubijen 2011. 

Zawahiri se skrivao godinama, a operacija njegovog lociranja i ubistva bila je rezultat "pažljivog strpljivog i upornog" rada protivterorističke i obavještajne zajednice, rekao je novinarima viši administrativni dužnosnik.

Do američke objave, za Zawahirija se pričalo da je u pakistanskom plemenskom području ili unutar Afganistana.

Govoreći pod uvjetom anonimnosti, dužnosnik je iznio sljedeće detalje o operaciji:

* Nekoliko je godina američka vlada bila svjesna mreže za koju je procijenila da podržava Zawahirija, a tokom prošle godine, nakon povlačenja Sjedinjenih Država iz Afganistana, dužnosnici su pratili naznake prisutnosti Al Qaide u zemlji.

Ove godine, dužnosnici su identificirali da se Zawahirijeva obitelj - njegova supruga, njegova kći i njena djeca - preselili u sigurnu kuću u Kabulu i kasnije identificirali Zawahirija na istoj lokaciji.

* Tokom nekoliko mjeseci, dužnosnici obavještajnih službi postajali su sve sigurniji da su tačno identificirali Zawahirija u sigurnoj kući u Kabulu i početkom aprila započeli su informirati više dužnosnike uprave. Jake Sullivan, savjetnik za nacionalnu sigurnost, potom je izvijestio predsjednika Joea Bidena.

"Uspjeli smo izgraditi obrazac života kroz više nezavisnih izvora informacija za planiranje operacije", rekao je dužnosnik.

Nakon što je Zawahiri stigao u sigurnu kuću u Kabulu, dužnosnici nisu bili svjesni da ju je napustio i identificirali su ga na balkonu - gdje je na kraju i pogođen - u više navrata, rekao je dužnosnik.

* Dužnosnici su istražili konstrukciju i prirodu sigurne kuće i pomno ispitali njene stanare kako bi osigurali da Sjedinjene Države mogu s pouzdanjem izvesti operaciju ubistva Zawahirija bez ugrožavanja strukturalnog integriteta zgrade i minimiziranje rizika za civile i Zawahirijevu porodicu, rekao je dužnosnik.

* Posljednjih sedmica predsjednik je sazvao sastanke s ključnim savjetnicima i članovima kabineta kako bi proučio obavještajne podatke i procijenio najbolji način djelovanja. Bidena su 1. jula članovi njegovog kabineta, uključujući direktora CIA-e Williama Burnsa, obavijestili o predloženoj operaciji u Situacijskoj sobi Bijele kuće

Biden je "postavio detaljna pitanja o tome što znamo i kako smo to znali" i pomno je ispitao model sigurne kuće koju je obavještajna zajednica izgradila i donijela na sastanak.

Pitao je o rasvjeti, vremenu, građevinskim materijalima i drugim faktorima koji bi mogli utjecati na uspjeh operacije, rekao je dužnosnik. Predsjednik je također zatražio analizu mogućih posljedica napada u Kabulu.

* Uski krug viših međuagencijskih odvjetnika ispitao je izvještaje obavještajnih službi i potvrdio da je Zawahiri bio zakonita meta na temelju njegovog kontinuiranog vodstva Al Qaide.

Dana 25. jula, predsjednik je sazvao svoje ključne članove kabineta i savjetnike kako bi dobili završni brifing i raspravili o tome kako će ubistvo Zawahirija utjecati na odnos Amerike s Talibanima, između ostalih pitanja, rekao je dužnosnik. Nakon što je zatražio mišljenja drugih u prostoriji, Biden je odobrio "precizno prilagođen zračni napad" pod uvjetom da minimizira rizik od civilnih žrtava.

* Udar je u konačnici izvršen u 21.48 sati. ET (0148 GMT) 30. jula dronom koji ispaljuje takozvane projektile "hell fire".

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG