Linkovi

Četvero mrtvih migranata na bjelorusko-poljskoj granici


Poljske snage sigurnosti okružuju migrante zaglavljene uz granicu s Bjelorusijom 1. septembra 2021.
Poljske snage sigurnosti okružuju migrante zaglavljene uz granicu s Bjelorusijom 1. septembra 2021.

Četiri osobe pronađene su mrtve u nedjelju na bjelorusko-poljskoj granici, naveli su zvaničnici obje zemlje, sedmicu dana nakon što je Varšava uvela vanredno stanje nakon priliva migranata.

Poljski graničari dodali su da su otkrili i osam iscrpljenih migranata zaglavljenih na močvarnom terenu drugdje uz granicu. Sedam njih je hospitalizovano.

Posljednjih mjeseci, hiljade migranata, uglavnom sa Bliskog istoka, prešli su ili pokušali da pređu granicu iz Bjelorusije u susjedne zemlje članice Evropske unije Letoniju, Litvaniju i Poljsku.

EU sumnja da priliv organizuje bjeloruski lider Aleksandar Lukašenko u znak odmazde protiv sankcija njegovoj vladi.

"Danas (nedjelja) su tijela tri osobe otkrivena u pograničnom području s Bjelorusijom", naveli su u nedjelju na Twitteru poljski graničari.

Pronađeni na tri različita mjesta i bili su "vjerovatno ilegalni imigranti", rekla je poljskoj novinskoj agenciji PAP glasnogovornica granične straže Anna Michalska.

Četvrto tijelo, jedne Iračanke, pronađeno je u nedjelju na bjeloruskoj strani granice.

Novinska agencija Belta navodi u blizini tijela pronađeno troje djece, muškarac i starija žena. Svi su državljani Iraka, navodi agencija.

Belta je izvijestila da je suprug mrtve žene rekao da ih je poljska policija odvezla do granice i da ih je "pod prijetnjom" prisilila da pređu na bjelorusku stranu.

Poljski graničari na Twtiteru su ranije u nedelju naveli da su također proveli nekoliko sati spašavajući migrante zaglavljene u močvarnom području pored rijeke Suprasl uz granicu sa Belorusijom.

"Osam migranata (pet muškaraca i tri žene) je spašeno, od kojih je sedam hospitalizovano", napisali su graničari na Twitteru i dodali da su u operaciji učestvovali i vatrogasci, spasioci i policajci.

Rekli su i da je subota bila intenzivan dan, navodeći 324 pokušaja ilegalnog prelaska granice iz Bjelorusije u Poljsku.

Poljska je prošle sedmice uvela 30-dnevnu hitnu mjeru kojom se nerezidentima zabranjuje pristup uz područje uz granicu s Bjelorusijom, što je prvi put da je zemlja primijenila takvu mjeru od pada komunizma 1989.

Također je poslala hiljade vojnika na granicu i započela izgradnju ograde od bodljikave žice.

Bjelorusija je početkom augusta objavila da je otkrila mrtvog Iračanina u blizini svoje granice s Litvanijom, tvrdeći da je ubijen.

Zapadne vlade uvele su nekoliko sankcija Bjelorusiji zbog suzbijanja neslaganja koje je počelo kada su u zemlji protesti izbili nakon spornih izbora prošle godine.

XS
SM
MD
LG