Linkovi

Poljska i Latvija prijavile povećanje broja migranata iz Bjelorusije


Litvanija je pooštrila granicu s Bjelorusijom i ovlastila graničnu stražu da potisnu iregularne migrante.
Litvanija je pooštrila granicu s Bjelorusijom i ovlastila graničnu stražu da potisnu iregularne migrante.

Poljska i Latvija zabilježile su rekordan broj migranata koji prelaze granicu s Bjelorusijom, usred optužbi da Minsk koristi migrante kao oružje protiv Evropske unije.

Latvija se posljednjih sedmica suočava s porastom broja iračkih migranata iz Bjelorusije, nakon čega su vlasti pojačale nadzor nad granicom i počele potiskivati migrante bez dokumenata.

Kako Litvanija pooštrava granicu, Poljska i Latvija sada optužuju Bjelorusiju da se pridržava istog scenarija tako što šalje sve veći broj migranata na svoje granice.

Poljska granična straža je u saopštenju 9. avgusta navela da je od 6. avgusta zadržala 349 iregularnih migranata koji su prešli bjelorusku granicu. Rekla je da su migranti vjerovatno iz Iraka i Afganistana.

Granična policija je 2020. godine privela 122 iregularnih migranata koji su prešli bjelorusku granicu. Do sada je u 2021. ta brojka skoro 900.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Latvije u istom razdoblju od 6. do 9. avgusta privelo je 218 migranata, uglavnom Iračana.

Iz kabineta premijera Krisjanisa Karina je 9. avgusta saopšteno da podržava prijedlog ministra policije o proglašenju vanrednog stanja na granici Latvije i Bjelorusije.

Poljska, baltičke zemlje i zvaničnici EU smatraju da migrantske tokove orkestrira bjeloruski moćnik Aleksandar Lukašenko u znak odmazde za sankcije EU zbog suzbijanja rada njegove vlade.

Poljska kaže da bi i Bjelorusija mogla poslati migrante preko granice u znak odmazde zbog odluke Varšave da pruži utočište bjeloruskoj atletičarki Kristini Timanovskajoj nakon što je odbila vratiti se u rodnu zemlju sa Olimpijskih igara u Tokiju.

Ministri EU trebali bi raspravljati o situaciji na bjeloruskoj granici na vanrednom sastanku 18. avgusta. EU pokušavao sarađivati s vladom u Bagdadu na zaustavljanju protoka iračkih državljana.

Na skoro osmosatnoj konferenciji za novinare 9. avgusta, Lukašenko je kritikovao Zapad i opoziciju, osuđujući međunarodne sankcije protiv njegove vlade.

"Iregularne migracije. Ne, nikoga ne ucjenjujemo. Nikome ne prijetimo. Jednostavno ste nas doveli u takve uslove da moramo reagovati. A mi reagiramo, oprostite, na najbolji način", rekao je Lukašenko.

Bjeloruski autoritarni vođa je takođe zaprijetio da će prekinuti saradnju sa Sjedinjenim Državama protiv krijumčarenja radioaktivnih materijala ako se sankcije nastave.

Devetog avgusta obilježena je prva godišnjica predsjedničkih izbora u zemlji koja je produžila višedecenijsku vladavinu Lukašenka i izazvala talas protesta bez presedana usred navoda opozicije i mnogih zemalja Zapada da su izbori bili namješteni.

Lukašenko je na proteste reagovao brutalnim suzbijanjem istih. Više od 32.000 ljudi privedeno je u sve većoj akciji napada na medije, civilno društvo i bilo koji oblik izražavanje suprotnog mišljenja.

Opozicioni lideri su zatvoreni ili prisiljeni na bijeg, uključujući i Svetlanu Tihanovskaju, koja je otišla u Litvaniju, dan nakon izbora za koje pristalice tvrde da je osvojila.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG