Linkovi

Poljski mediji bijesni zbog zabrane prisustva na granici sa Bjelorusijom


Poljski vojnici prave ogradu na granici između Poljske i Bjelorusije, 26. augusta 2021.
Poljski vojnici prave ogradu na granici između Poljske i Bjelorusije, 26. augusta 2021.

Desetine poljskih medija izrazile su bijes zbog zabrane prisustva medija na granici s Bjelorusijom, što je dio vanrednog stanja koje je Varšava uvela nakon priliva migranata.

Hiljade migranata - uglavnom sa Bliskog istoka - prešli su ili pokušali prijeći granicu iz Bjelorusije u istočne zemlje članice Latvije, Litvanije i Poljske.

EU sumnja da se priliv migranata odvija u režiji bjeloruskog predsjednika Aleksandra Lukašenka u znak odmazde protiv sve strožijih sankcija EU njegovom režimu.

Poljska je odgovorila na priliv slanjem hiljada vojnika na granicu i ranije ovog mjeseca uvela je 30-dnevnu hitnu zabranu nerezidentima, uključujući novinare iz pograničnog područja.

"Vladine radnje u suprotnosti su s načelom slobode govora", navele su medijske organizacije u zajedničkom saopćenju objavljenom na njihovim web stranicama.

Uklanjanje medija "neprihvatljivo je i nekompatibilno sa standardima demokratske zemlje", dodali su.

Neki mediji izvještavali su o tvrdnjama nevladinih organizacija da su poljski stražari vratili migrante prema Bjelorusiji.

U posebnom saopćenju objavljenom u ponedjeljak, Reporteri bez granica (RSF) proglasili su "vanredno stanje slobode štampe" u Poljskoj.

Poljska je pala za 46 mjesta u RSF-ovom Svjetskom indeksu slobode štampe od kada je stranka Pravo i pravda (PiS) došla na vlast 2015. godine. Sada je rangirana 64. mjestu od 180 zemalja.

RSF je također osudio nedavni nacrt zakona koji bi, ako se usvoji, spriječio kompanije izvan Evropskog ekonomskog prostora da drže kontrolni udio u poljskim medijskim kompanijama.

Kritičari to vide kao pokušaj da se ušutka glavni nezavisni informativni kanal TVN24, koji je često vrlo kritičan prema vladi i čija je mreža TVN u većinskom vlasništvu američke grupe Discovery.

XS
SM
MD
LG