Linkovi

Četiri osobe uhapšene. Pokušali namjestiti nabavku trolejbusa


Foto: AP
Foto: AP

Radi se o osobi kojia je u svojstvu člana Nadzornog odbora u KJKP Gras, s ciljem pribavljanja protupravne imovinske koristi uz pomoć druge dvije osobe zahtijevala novac od odgovorne osobe privrednog subjekta iz Tuzlanskog kantona, čija djelatnost ima veze s nabavkom rabljenih trolejbusa, a kako bi isti dao saglasnost na zaključivanje ugovora za navedenu nabavku.

Policijski službenici Federalne uprave policije (FUP) jučer su pod nadzorom Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo i podršku Obavještajno sigurnosne agencije BiH, započeli s realizacijom operativne akcije kodnog naziva "Tender" na području Kantona Sarajevo u vezi s krivičnim djelom primanje dara i drugih oblika koristi i pomaganja, prenosi Fena.

U okviru navedene akcije, a na osnovu Naredbe Općinskog suda u Sarajevu, izvršen je pretres nad osobom Č.E. (1996.) u U.O. "Palma" na području Kantona Sarajevo, kojom prilikom je pronađen i oduzet novac koji je bio namijenjen za Nadzorni odbor KJKP Gras d.o.o. Sarajevo, radi dobijanja saglasnosti vezano za zaključenje ugovora o nabavci sedam rabljenih trolejbusa (vrijednost ugovora iznosila je cca 700.000 KM), nakon čega je osoba i uhapšena.

U nastavku akcije Tender lišene su slobode još tri osobe inicijala Ć.N. (1978.), A.A. (1970.) i S.D. (1971), koje se dovode u vezu s tim krivičnim djelima.

Radi se o osobi A.A. koji je u svojstvu člana Nadzornog odbora u KJKP Gras d.o.o. Sarajevo, s ciljem pribavljanja protupravne imovinske koristi uz pomoć S.D. i E.H. (1978), zahtijevalo novac od odgovorne osobe privrednog subjekata iz Tuzlanskog kantona, čija djelatnost ima veze s nabavkom rabljenih trolejbusa za KJKP Gras d.o.o. Sarajevo, a kako bi isti dao saglasnost na zaključivanje ugovora za navedenu nabavku.

Uhapšene osobe su privedena u službene prostorije Federalne uprave policije radi kriminalističke obrade, nakon čega su Č.E. i Ć.N. po naredbi postupajućeg tužitelja puštena na slobodu, dok će A.A. i S.D. biti u zakonskom roku predata Kantonalnom tužilaštvu Kantona Sarajevo uz Izvještaj o izvršenom krivičnom djelu.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG