Linkovi

BiH

Field: Korupcija ima cijenu koju plaćaju građani


Matthew Field
Matthew Field

Korupcija prodire duboko u svakodnevne živote i jedan je od glavnih razloga egzodusa kvalifikovanih i talentovanih ljudi, koji traže drugo mjesto za život.

"Deveti decembar je Međunarodni dan borbe protiv korupcije. Nikome u Bosni i Hercegovini ne treba objašnjavati koliko štete ovaj otrov nanosi", navodi britanski ambasador u BiH Matthew Field na blogu koji je objavio u povodu Međunarodnog dana borbe protiv korupcije.

On dodaje da možemo brojčano odrediti šta ljudi misle o ovim problemima, uz pomoć stručnjaka poput Transparency International. "U Bosni i Hercegovini, 83 posto građana smatra da su političke stranke korumpirane, 81 posto to misli za pravosuđe, a 80 posto za zdravstvo. BiH je 2017. godine bila na 91. mjestu na svijetu po indeksu percepcije korupcije. Samo 12 posto građana smatra da su vlasti učinkovite u borbi protiv korupcije."

Fild navodi da je teško izračunati ukupnu cijenu korupcije, ali da ona uključuje milione potrošene na koruptivne aktivnosti vlasti, pokradene fondove i propuštene strane investicije. A ovaj račun se, ističe Field, uvijek ispostavi poreskom obvezniku, građaninu, koji ne dobija kvalitetnu javnu uslugu koju je platio i plaća.

Kako je naveo, promjena je moguća. "U manje od deset godina, Gruzija je sa 133. mjesta došla na 55. na indeksu percepcije korupcije." Napominje da borba protiv korupcije ima centralno mjesto na euroatlantskom putu, te da se BiH neće moći kretati naprijed bez napretka u ovom polju. "A, važnije od toga, bosanskohercegovački građani će i dalje biti frustrirani i bez javnih usluga i budućnosti koju zaslužuju."

XS
SM
MD
LG