Linkovi

U junu najviši budžetski deficit SAD u istoriji - 864 milijardi dolara


Arhiva - Novčacine od 100 dolara sa likom Benjamina Frenklina fotografisane u Dalasu, Teksas, 22. januara 2020.
Arhiva - Novčacine od 100 dolara sa likom Benjamina Frenklina fotografisane u Dalasu, Teksas, 22. januara 2020.

Vlada SAD, suočena sa rastom broja slučajeva oboljelih od COVID-19 i ekonomskim posljedicama epidemije, saopštila je da je zabilježila najveći ikad mjesečni deficit u junu, iznos od 864 milijardi dolara, što je više od onoga što je zemlja obično bilježila na godišnjem nivou kroz svoju istoriju.

Do deficita se došlo kada su Bijela kuća i Kongres odobrili hiljade milijardi dolara za velike programe pomoći za borbu protiv koronavirusa, dok je više od 40 miliona radnika ostalo bez posla i tako smanjilo potrošnju i poreske prihode.

Brojevi iz juna nadmašili s prethodni deficit iz jednog mjeseca - 738 milijardi u aprilu, kada je koronavirus krenuo da se širi zemljom.

Sada, iako vladine tabele sa podacima pokazuju mjesec za mjesecom crveno, zemlja se suočava sa ogromnim brojem infekcija koronavirusa - više od 60.000 novih slučajeva dnevno tokom posljednjih dana.

I dok Bijela kuća i Kogres raspravljaju o tome koliko još pomoći rasporediti nezaposlenim radnicima, ukoliko budu išta odvojili, takođe razmatraju koliko pomoći poslati teško pogođenim biznisima, vladama država i lokalnim vlastima.

Neki konzervativni republikanski zakonodavci izrazili su zabrinutost zbog dodavanja novog tereta dugoročnom dugu, koji je sada u totalu veći od 26 hiljada milijardi dolara.

Za prvih devet mjeseci ove budžetske godine, koja je počela 1. oktobra, deficit je sada dostigao 2,74 hiljade milijardi - što je takođe rekord za tri kvartala budžetske godine.

Kongresna kancelarija za budžet predviđa da će na godišnjem nivou deficit dostići 3,7 hiljada milijardi, naveliko nadmašujući prethodni godišnji rekord od 1,4 hiljada milijardi postavljen 2009. godine, u vrijeme kada je vlada odobrila programe pomoći za borbu protiv recesije koja je započela godinu dana ranije.

U većini godina, SAD bivaju zabrinute zbog naduvavanja balona duga na dugi rok kada godišnji deficit pređe hiljadu milijardi dolara. Ali SAD su potrošile oko dvije hiljade milijardi više nego što dobijaju od poreskih obveznika samo od aprila do juna.

Kongres je usvojio, a predsjednik Donald Trump potpisao, paket pomoći od dvije hiljade milijardi u martu. On je obuhvatao 600 dolara nedjeljno pomoć za nezaposlene Amerikance, koja ističe do kraja jula i jednokratnu stimulativnu uplatu od 1.200 dolara za većinu odraslih u zemlji.

Pomoć je bila usmjerena na jačanje ekonomije i pomaganje Amerikancima da prebrode efekte pandemije.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG