Linkovi

SAD razmatraju slanje još vojnih savjetnika u Ukrajinu


Sekretar za štampu Pentagona, general-major Pat Ryder govori tokom brifinga za novinare u Pentagonu, blizu Washingtona, 15. aprila 2024.
Sekretar za štampu Pentagona, general-major Pat Ryder govori tokom brifinga za novinare u Pentagonu, blizu Washingtona, 15. aprila 2024.

Sjedinjene Države bi mogle poslati dodatne vojne savjetnike u svoju ambasadu u Kijevu da savjetuju i podržavaju ukrajinsku vladu i vojsku, rekao je glasnogovornik Pentagona, general-major Pat Ryder u ponedjeljak za Glas Amerike.

Služiće u "neborbenoj" ulozi, rekao je Ryder.

Tokom ovog sukoba, DOD (Odjel odbrane) je pregledao i prilagodio naše prisustvo u zemlji, kako su se sigurnosni uvjeti razvijali. Trenutno razmišljamo o slanju nekoliko dodatnih savjetnika za proširenje Ureda za odbrambenu saradnju (ODC) pri ambasadi”, rekao je Ryder u izjavi.

Dva američka odbrambena zvaničnika, u razgovoru za Glas Amerike pod uslovom anonimnosti kako bi razgovarali o planovima koji nisu finalizirani, rekli su da je broj savjetnika "mali" i da može neznatno varirati u zavisnosti od zahtjeva ambasade. Izvor upoznat s razmatranjima rekao je da je broj vojnika bio “manji od dvije desetine”.

Vojnici bi mogli da daju savete o misijama koje se kreću od logistike, održavanja, komunikacija i održavanja, dodali su zvaničnici odbrane.

Prema Pentagonu, ODC obavlja razne savjetodavne i misije podrške i ugrađen je u Ambasadu SAD-a pod šefom misije.

Politico je bio prvi koji je izvijestio o razmatranju dodatnih trupa.

Posljednja rasprava Pentagona o trupama dolazi nakon što je Predstavnički dom američkog Kongresa u subotu usvojio četverodijelni paket pomoći u iznosu od 95 milijardi dolara za Ukrajinu, Izrael i Tajvan.

Predsjedavajući Predstavničkog doma Mike Johnson, republikanac iz Louisiane, strukturirao je zakone tako da se mogu kombinovati u jedan nakon što svaki zakon bude odobren, kako bi spriječio protivljenje bilo kojem pojedinom dijelu da izbaci iz kolosijeka cijeli dogovor. Džonson je mjesecima odbijao da iznese pakete pomoći na glasanje. Senat je u februaru usvojio dodatni zakon o pomoći, jer je Ukrajina rekla da nedostatak municije uzrokuje povlačenje njenih snaga u nekim područjima.

Novousvojeni zakon Predstavničkog doma uključuje 61 milijardu dolara za tekući rat Kijeva protiv invazije Moskve, kao i 26 milijardi dolara za Izrael i humanitarnu pomoć za civile u zonama sukoba, uključujući Gazu, i 8 milijardi dolara za indo-pacifičku regiju.

Predsjednik Joe Biden je u saopćenju u subotu pozvao Senat da “brzo pošalje ovaj paket na moj sto kako bih mogao da ga potpišem kao zakon i da možemo brzo poslati oružje i opremu u Ukrajinu kako bismo zadovoljili njihove hitne potrebe na bojnom polju”.

Rekao je da nacrti zakona unapređuju interese američke nacionalne sigurnosti i šalju "jasnu poruku o moći američkog vodstva na svjetskoj sceni".

XS
SM
MD
LG