Linkovi

Novi protesti u Bjelorusiji, na stotine uhapšenih demonstranata


Opposition supporters carrying umbrellas in the colors of a former white-red-white fag of Belarus parade through the streets during a rally to protest against the presidential inauguration in Minsk, Sept. 27, 2020.
Opposition supporters carrying umbrellas in the colors of a former white-red-white fag of Belarus parade through the streets during a rally to protest against the presidential inauguration in Minsk, Sept. 27, 2020.

Bjeloruska policija privela je stotine demonstranata u nedjelju 27. septembra tokom marša u Minsku protiv Aleksandra Lukašenka koji više od mjesec dana tvrdi da je pobijedio na predsjedničkim izborima u zemlji.

Istog dana snage bezbjednosti u gradu Gomelju koristile su suzavac protiv učesnika antirežimskih protesta koji se ne smiruju od izbora održanih 9. avgusta.

Protesti u Minsku, Gomelu i drugim gradovima uslijedili su nakon što je Lukašenko (66), koji je na vlasti od 1994. godine, inaugurisan 23. septembra na tajnoj ceremonijiji koja je podstakla članove Evropske unije i Sjedinjene Države da izađu sa stavom da ne priznaju njegov legitimitet.

Portparol Glavnog odeljenja unutrašnjih poslova Gomeljskog regionalnog izvršnog odbora rekao je da su „tehnički uređaji“ korišćeni za izazivanje glasne eksplozije i blic svjetlosti i suzavca „jer su se neki ljudi ponašali neprimjereno“, javila je bjeloruska redakcija Radija Slobodna Evropa (RSE).

Desetine hiljada ljudi, mašući crveno-bijelim opozicionim zastavama, prodefilovali su kroz Minsk u posljednjim demonstracijama otkako je Lukašenko proglašen pobjednikom na predsjedničkim izborima 9. avgusta.

Demonstranti su planirali da održe "inauguraciju naroda" u znak podrške Svetlani Tihanovskoj (Svyatlana Tsikhanouskaya), samoizgnanoj opozicionoj kandidatkinji koja se sada nalazi u Litvaniji.

Tihanovskaja, koja se pridružila predsjedničkoj trci u posljednjem trenutku nakon što je njen suprug kao predsjednički kandidat zatvoren, rekla je da je na izborima 9. avgusta pobijedila sa 60 do 70 odsto glasova.

Ona je pozvala Bjeloruse da 27. septembra demonstriraju za „nove, poštene izbore i, kao rezultat toga, zvaničnu, zakonitu inauguraciju“.

Policija sa fantomkama je u Minsku opkolila i uhapsila desetine demonstranata. Skupovi su održani i u drugim dijelovima Belorusije, uključujući gradove Mogiljev, Hrodna i Lidu.

Protesti su uslijedili dan nakon što su snage bezbjednosti u Minsku tokom ženskog marša privele više od 100 demonstranata.

A woman is detained by security forces in Minsk on September 26.
A woman is detained by security forces in Minsk on September 26.

Stotine hiljada Bjelorusa izlazi na ulice posljednjih sedam nedjelja, pozivajući Lukašenka da se povuče i da se održe novi izbori.

Lukašenko je nakon izbora organizovao brutalnu akciju kao odgovor na proteste, uhapsivši hiljade demonstranata, među kojima su mnogi prijavili da su bili tučeni.

On je negirao optužbe da su predsjednički izbori namješteni.

Apel iz Litvanije

U međuvremenu, većina ličnosti iz Koordinacionog savjeta opozicije, tijela osnovanog da olakša dijalog i miran prenos vlasti, otjerana je u egzil ili pritvorena.

U Litvaniji su vodeći pisci, umjetnici i naučnici 27. septembra apelovali na francuskog predsjednika Emanuela Makrona (Emmanuel Macron), koji u ponedjeljak započinje dvodnevnu posjetu Litvaniji i Letoniji, da podrži demonstrante u Bjelorusiji.

"Muškarci i žene Bjelorusije su podvrgnuti neljudskim mučenjima. A to se dešava u Evropi 21. vijeka!", navodi se na letku koji je osmišljen kao otvoreno pismo Makronu, a potpisalo ga je više od 40 vodećih litvanskih ličnosti iz svijeta kulture.

„Vjerujemo da ćete i vi koji predstavljate Francusku, u kojoj su rođena ljudska prava, čuti bolan vapaj bjeloruskog naroda za slobodom“, navodi se se u apelu.

Makron: Lukašenko mora da ode

Francuski predsjednik Emanuel Makron rekao je za francuski list “Žurnal di dimanš” (Le Journal du dimanche) da Aleksandar Lukašenko “mora da ide" sa mesta predsjednika Bjelorusije.

"Ono što se dešava u Bjelorusiji je kriza vlasti, autoritarne vlasti koja ne može da prihvati logiku demokratije i održava se na silu", rekao je Makron u intervjuu za "Žurnal di dimanš" uoči posjete Litvaniji i Letoniji zakazane za 28. septembar.

Evropska unija saopštila je u četvrtak da ne priznaje Lukašenka za predsjednika Bjelorusije zbog velikih protesta širom zemlje koji dovode u pitanje rezultate prošlomjesečnih predsjedničkih izbora.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG