Linkovi

Britanija: Koliko ekstremizma u univerzitetskim kampusima!?


Britanija: Koliko ekstremizma u univerzitetskim kampusima!?
Britanija: Koliko ekstremizma u univerzitetskim kampusima!?

City University London, ugledom koji je stekao, privlači studente iz cijelog svijeta. No, to je, nažalost, i mjesto ekstremne intepretacije islama nekih od studenata, članova sunitske islamske zajednice koji pokušavaju radikalizirati studente muslimane, tvrdi se nakon nedavno provedenog istraživanja Fondacije Quilliam. City University London, ugledom koji je stekao, privlači studente iz cijelog svijeta. No, to je, nažalost, i mjesto ekstremne intepretacije islama nekih od studenata, članova sunitske islamske zajednice koji pokušavaju radikalizirati studente muslimane, tvrdi se nakon nedavno provedenog istraživanja Fondacije Quilliam. City University London, ugledom koji je stekao, privlači studente iz cijelog svijeta. No, to je, nažalost, i mjesto ekstremne intepretacije islama nekih od studenata, članova sunitske islamske zajednice koji pokušavaju radikalizirati studente muslimane, tvrdi se nakon nedavno provedenog istraživanja Fondacije Quilliam. City University London, ugledom koji je stekao, privlači studente iz cijelog svijeta. No, to je, nažalost, i mjesto ekstremne intepretacije islama nekih od studenata, članova sunitske islamske zajednice koji pokušavaju radikalizirati studente muslimane, tvrdi se nakon nedavno provedenog istraživanja Fondacije Quilliam.

City University London, jedan od najprestižnijih univerziteta u glavnom gradu Velike Britanije, je sredina u kojoj djeluju islamistički radikali, ističe se u analizi Fondacije Quilliam, analitičke grupe koja se bavi istraživanjem sigurnosne problematike. Aktivnosti u kampusima britanskih univerziteta inače su pod pomnom kontrolom i istraživanjima britanskih vlasti nakon hapšenja Omara Farouka Abdulmutallaba, mladog Nigerijca, bivšeg studenta tog londonskog univerziteta, koji je prošle godine na Božić pokušao izazvati ekploziju u avionu na letu iz Evrope za Detroit u Sjedinjenim Državama.

Šta je utvrđeno istaživanjem na Citi University London?

Taj univerzitet, ugledom koji je stekao, privlači studente iz cijelog svijeta. No, to je, nažalost, i mjesto ekstremne intepretacije islama nekih od studenata, članova sunitske islamske zajednice koji pokušavaju radikalizirati studente muslimane, tvrdi se nakon nedavno provedenog istraživanja fondacije Quilliam.

Dio tih tvrdnji zasniva se i na i tonskom snimku hudbe koju je jednog petka držao Saleh Patel, predsjednik islamske zajednice. U toj hudbi Saleh Patel je, pored ostalog rekao:

„Kažu nam da nas islam uči da lopovu treba odsjeći ruku kojom krade... Da, uči nas. Takođe nas uči da kamenujemo preljubnike. Kažu nam da islam govori i da nas uči da ubijamo otpadnike... Da, uči nas.“

Lucy James iz Fondacije Quilliam vodila je istraživanje. Ona ističe da neki studenti, članovi univerzitetske islamske zajednice podstiču na nasilje i objašnjava:

Lucy James
Lucy James

„Uočili smo da postoji, da se propagira vrlo netolerantna forma islama. Uočili smo, na primjer, tumačenja da bi oni koji se ne mole pet puta dnevno trebalo da budu ubijeni, ili tumačenja da bi homoseksualci trebalo da budu bacani sa planiskih litica. To je jedna, ekstremna forma vehabizma pomiješana sa političkom formom islamizma, što zajedno predstavlja zapaljivu smješu.“

Tokom istraživanja, Fondacija Quilliam je takođe otkrila zapaljive sadržaje na internet-stranici Sunitske islamske zajednice City University London u kojima se napadaju muslimani-šiiti.

Od predstavnika te zajednice novinar Glasa Amerike tražio je razgovor, ali na to traženje nije odgovoreno.

Kako rekosmo, djelovanje islamskih radikalista na britanskim univerziteima prati se i analizira mnogo pomnije nakon slučaja Abdulmutallab. Omar Farouk Abdulmutallab je tri godine studirao na City Univerisity London, na drugop godini studija bio je i predsjednik univerzitetske islamske zajednice. Tokom nastavka studija u Jemenu, al-Qaidini operativci pomogli su mu, kako se vjeruje, da isplanira napad, koji, na sreću, nije uspio.

I City University London je proveo vlastito istraživanje o Abdulmutallabovom ponašanju tokom studija. Profesor Anthony Finkelstein kaže da prikupljene činjenice govore da Abdulmutallab nije radikaliziran na tom univerzitetu:

Anthony Finkelstein
Anthony Finkelstein

„O njemu drugi misle da nije bio nimalo neobičan, nimalo drugačiji. Bio je marljiv student koji je na zadovoljavajući način okončao studij.“

Profesor Finkelstein ističe da ravnoteža u pravu na raspravu mora postojati, uz istovremeno držanje van kampusa onih koji zagovaraju mržnju, i dodaje.

„Naši studenti su pametni mladi ljudi, često ranjivi u pojedinim životnim razdobljima i unutarnjim osobnim promjenama. Zbog toga su vrlo često potencijalne mete ekstremista koji žele zlo.“

Rashid Ansary je izvršni član Federacije islamskih studentskih zajednica. On je uvjeren da te zajednice nisu u kandžama ekstremista i ističe:

Rashid Ansary
Rashid Ansary

„Islamske zajednice su vjerojatno najotvorenije, najdemokratičnije zajednice u univerziteskom kampusima, ali i najviše praćene i istraživane zbog ektremizma i radikalizma koji je u mnogim dijelovima svijeta zahvatio mnoge pojednince i uže islamske grupe.“

Zvaničnici City University London kažu da ne neće i da ne trebaju upravljati svakim oblikom studentskih aktivnosti, ali su svjesni i činjenice da u sadašnjim okolnostima postaju jedna od prvih linija borbe protiv širenja ekstremističkih pogleda i ubjeđenja, ma od koga ektremizam dolazio i ma šta njime bilo zagovarano.

XS
SM
MD
LG