Linkovi

Brexit u haosu poslije odbijanja parlamenta da brzo odluči o Johnsonovom planu


Britanski premijer Boris Johnson govori u parlamentu, 21. oktobar 2019
Britanski premijer Boris Johnson govori u parlamentu, 21. oktobar 2019

Britanski parlament odbacio je u utorak plan britanskog premijera Borisa Johnsona za brzo usvajanje prijedloga zakona o Brexitu.

Protiv plana, prema kojem je donji dom parlamenta imao samo tri dana da raspravlja o zakonskom prijedlogu, glasalo je 322 poslanika, dok je 308 bilo za.

Poslanici su prethodno, prvi put od kako je Britanija na referendumu odlučila da napusti Evropsku uniji, podržali plan o Brexitu i sa 329 glasova za, a 299 protiv usvojili u načelu predlog zakona o implementaciji sporazuma koji je Johnson prošle nedjelje postigao sa Evropskom unijom.

Međutim, zbog odbijanja poslanika da prihvate plan o brzom usvajanju zakonskog predloga o Brexitu, biće gotovo nemoguće za Johnsona da ispuni obećanje da će izvesti Britaniju iz Evropske unije do predviđenog roka, 31. oktobra.

"Moram da izrazim razočaranje što je donji dom parlamenta ponovo glasao za odlaganje", rekao je britanski premijer u parlamentu i dodao je da je naredni korak da se sačeka odgovor Evropske unije na zahtjev o odlaganju Brexita.

"Evropska unija sada mora da odluči o tome kako će odgovoriti na zahtjev parlamenta za odlaganje. Vlada mora da preduzme jedini odgovorni korak i da ubrza priprema za izlazak bez dogovora", naglasio je Johnson.

Johnson je uoči glasanja upozorio parlament da ako ne usvoji njegov plan, da će povući zakonski prijedlog i zatražiti održavanje izbora.

Britanski premijer bi mogao da pristane da poslanicima da više vremena, što bi odložilo Brexit za još najmanje nekoliko nedjelja. U oba slučaja, Evropska unija mora da odobri odlaganje Brexita.

Johnson je u subotu bio primoran da od Evropske unije zatraži odlaganje Brexita, predviđenog za 31. oktobar, što je prethodno više puta rekao da neće uraditi.

Predsjednik Evropskog savjeta Donald Tusk rekao je da se Johnsonov zahtjev ozbiljno razmatra.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG