Linkovi

"Britanija izlazi iz EU 31. oktobra, bez obzira na zahtjev o odlaganju"


Britanska vlada saopštila je u nedjelju da će zemlja napustiti Evropsku uniju 31. oktobra, bez obzira na pismo koje je premijer Boris Johnson bio primoran da pošalje Briselu, sa zahtjevom da se odloži Brexit.

Podijeljeni britanski parlament odbio je u subotu da glasa o novom dogovoru o izlasku zemlje iz Evropske unije, zbog čega je Johnson zakonski bio obavezan da traži treće odlaganje Brexita.

Johnson je poslao zahtev, ali nepotpisan, uz još jedno potpisano pismo u kojem izražava oštro protivljenje "veoma štetnom" odlaganju izlaska iz EU. Ministar zadužen za pripremu Brexita bez sporazuma, Michael Gove, rekao je da će zemlja napustiti uniju 31. oktobra.

"Imamo sredstva i kapacitet da to uradimo. Pismo o odlaganju je poslato zato što je to zahtijevao parlament. Međutim, parlament ne može da promijeni premijerovo mišljenje i politiku vlade", poručio je Gove.

U još jednom obrtu u drami oko Brexita, britanski premijer je poslao tri pisma predsjedniku Evropskog savjeta Donaldu Tusku.

Prvo je sa kratkom porukom britanskog izaslanika u EU u kojoj se objašanjava da vlada jednostavno poštuje zakon, drugo je nepotpisana kopija teksta koji je Johnson bio zakonski obavezan da napiše, i treće je poruka britanskog premijera da ne želi odlaganje.

"Od kada sam postao premijer jasno sam stavio do znanja da je moj i stav vlade da bi dalje odlaganje nanijelo štetu interesima Ujedinjenog Kraljevstva i partnera u Evropskoj uniji i naših odnosa", navodi se u trećem pismu, sa potpisom "Boris Johnson".

Predsjednik Evropskog saveta Donald Tusk rekao je u subotu da je primio zahtjev o odlaganju i da će se o narednim potezima konsultovati sa evropskim prijestolnicama.

Evropska unija ne žuri sa odlukom

Evropska unija neće žuriti sa donošenjem odluke o zahtjevu da se ponovo odloži Brexit, koji je britanski premijer Boris Johnson nerado podnio, saopštile su evropske diplomate u nedjelju poslije 15-minutnog sastanka.

Na neuobičajenom sastanku ambasadora zemalja članica EU, diplomate su odlučile da dogovor sa Johnsonom proslijede na usvajanje Evropskom parlamentu, koji zaseda naredne nedjelje.

"Očekujemo jasniju situaciju do kraja nedjelje, uz nadu da ćemo do tada videti i šta će se dogoditi u Londonu", rekao je neimenovani evropski diplomata. Drugi je dodao da je sastanak bio veoma kratak: "Nije bilo pitanja ili rasprave. Čekamo".

Evropski lideri žele da izbjegnu haotični izlazak Britanije iz EU bez dogovora i vjerovatno neće odbaciti zahtjev o novom odlaganju. Ipak se nadaju da će novi dogovor biti odobren u britanskom parlamentu.

Brisel je do sada dva puta odlagao Brexit koji je prvobitno bio planiran za 29. mart ove godine. Poslije drugog odlaganja, saopštili su da je to posljednje.

"Ne bi trebalo više da vjerujemo da je u interesu svih da se sve zaustavi na šest mjeseci i da će zatim sve biti bolje zbog toga. Potreban nam je "da" ili "ne" odgovor Britanije o sporazumu o Brexzitu. Politička neizvjesnost ima negativne posljedice po milione porodica i kompanija", tvitovala je francuska ministarka za evropske poslove.

Johnson je bio zakonski obavezan da pošalje zahtev o odlaganju Brexita do kraja januara 2020. godine, ako parlament do 19. oktobra ne usvoji novi dogovor ili odobri izlazak iz EU bez sporazuma.

Međutim, Evropska unija bi mogla da odobri "tehničko odlaganje" od samo mjesec dana, do kraja novembra, da bi se izvršio pritisak na britanski parlament da odobri sporazum koji je Johnnson prošle nedjelje postigao sa Briselom.

Britanski ministar Michael Gove rekao je da ipak ne može da garantuje da će Evropski savjet odobriti odlaganje, da se povećava rizik od izlaska zemlje iz EU bez sporazuma i da će vlada intenzivirati pripreme za taj scenario.

XS
SM
MD
LG