Linkovi

Bregu: Naredne godine očekuje se ukidanje rominga na Balkanu


Serbia Phone
Serbia Phone

U julu 2021. godine šest ekonomija zemalja Zapadnog Balkana očekuje ukidanje troškova usluga rominga, saopštila je u srjedu 1. jula generalna sekretarka Vijeća za regionalnu saradnju (RCC) Majlinda Bregu na sastanku ministara zaduženih za informacione i komunikacione tehnologije Zapadnog Balkana „Zapadni Balkan spreman za digitalno doba“, prenosi Fena.

Prisutne je podsjetila da su na današnji dan prije godinu dana počeli plaćati manje telefonske račune za roming od kada je na snagu stupio regionalni sporazum kojim su smanjene cijene usluga rominga u cijelom regionu.

Promet podataka u romingu povećan je za više od 60 posto, odlazni pozivi u romingu za više od 140 posto.

Prema rezultatima Balkan barometra 2020. godine 35 posto građana Zapadnog Balkana uštedilo je novac nakon stupanja na snagu sporazuma o snižavanju cijena rominga.

Što se tiče digitalne sfere, istraživanje pokazuje da je korištenje interneta u porastu, sa 69 posto građana Zapadnog Balkana koji ga koriste kao sredstvo komunikacije.

Sedamdesetiosam posto privrednika na Zapadnom Balkanu digitalne vještine smatra veoma važnim za poslovanje, a 55 posto njih obezbjeđuje neki oblik obuke radi unaprjeđenja digitalnih vještina svojih radnika.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG