Linkovi

Freedom House: Demokratija u Bosni i Hercegovini u blagom padu


"Nacije u tranzitu 2024"
"Nacije u tranzitu 2024"

Stanje demokratije u Bosni i Hercegovini u blagom je padu, zaključak je izvještaja Freedom House „Nacije u tranziciji 2024”.

Zemlja je ostala u kategoriji takozvanog hibridnog režima u 2023. godini, odnosno država sa nepotpunom tranzicijom u demokratski sistem, ocjenjuje Freedom House u izvještaju čiji je autor Neven Anđelić, profesor međunarodnih odnosa i ljudskih prava na Regent's univerzitetu u Londonu.

„Skor demokratije u Bosni i Hercegovini pao je sa 3,21 na 3,18”, ocjena je Freedom Housea, neprofitne organizacije sa sjedištem u Washingtonu, fokusirane na pitanja demokratije, ljudskih prava i političkih sloboda.

Freedom House formira ocjenu na skali od jedan do sedam, pri čemu je jedan najlošija, a sedam najbolja ocjena.

Promjene su evidentirane u padu rejtinga slobode medija, mahom zbog kriminalizacije klevete u entitetu Republika Srpska, fizičkih napada na novinare, porasta govora mržnje, kao i nastojanja vlasti Republike Srpske da usvoji zakon o stranim agentima. Nezavisni mediji pali sa skora 3,25 na 3,00.

„Klevete i govor mržnje protiv novinara bili su široko rasprostranjeni tokom 2023. godine. U samo jednoj sedmici u februaru prijavljeno je šest slučajeva prijetnji i napada na novinare”, stoji u izvještaju.

Djelovanje Schmidta

U izvještaju, Freedom House se osvrće na akcije visokog predstavnika Christiana Schmidta, navodeći kako je tokom 2023. nametnuo 11 odluka vlastima u Bosni i Hercegovini „naglašavajući nefunkcionalnost i nedostatak kapaciteta i volje u institucijama Bosne i Hercegovine koje zahtijevaju njegove intervencije kako bi se spriječilo daljnje pogoršanje procesa”.

Među odlukama koje je nametnuo bile su izmjene i dopune krivičnih zakona na državnom i entitetskom nivou vlasti, kao i nekoliko odluka o sprječavanju stupanja na snagu zakona i odluka koje je usvojila Narodna skupština Republike Srpske.

Potkopavanje ustavnog poretka zemlje

Izvještaj podsjeća na neke akcije političara iz Republike Srpske predvođenih predsjednikom entiteta Miloradom Dodikom, koji se nalazi na listi sankcionisanih osoba Sjedinjenih Država.

„Zvaničnici u entitetu Republika Srpska su 2023. otišli dalje od svog uobičajenog bojkota državnih institucija i umjesto toga potkopali ustavni poredak zemlje donošenjem zakona koji blokiraju provedbu odluka visokog predstavnika Christiana Schmidta”, kaže se u izvještaju.

Poslije je Schmidt poništio takve zakone. Protiv Dodika i Miloša Lukića, kao v.d. direktora Službenog lista Republike Srpske, Tužilaštvo Bosne i Hercegovine je podiglo optužnicu zbog nepoštivanja odluka visokog predstavnika, nakon čega je počelo suđenje pred Državnim sudom.

Efekti sankcija: Zvaničnici traže rješenje za plate, firme u ogromnin problemima
please wait

No media source currently available

0:00 0:05:03 0:00

Freedom House konstatuje kako je Dodik nastavio sa retorikom o otcjepljenju Republike Srpske i priključenju Srbiji, te je otvoreno govorio o „Srpskom svetu” - iredentističkoj ideologiji koja ima paralele s konceptom „Ruskog svijeta” koji promovira predsjednik Rusije Vladimir Putin.

Civilni sektor

Civilni sektor je pod pritiskom vlada koje onemogućavaju uključivanje u procese donošenja odluka, stoji u izvještaju Freedom Housea.

U martu 2023. nekoliko aktivista je nasilno napala i povrijedila grupa, kako je jedna od žrtava rekla da su „huligani” u Banjoj Luci, nekoliko sati nakon što je policija zabranila događaj za prava LGBT+ koji je planiralo nekoliko grupa.

„Napad je predstavljao ozbiljno pogoršanje okruženja s kojim se suočavaju aktivisti”, kaže se u izvještaju.

Gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić je tokom cijele godine potkopavala slobodu izražavanja u glavnom gradu tako što je selektivno odobravala ili odbijala zahtjeve za projektovanje određenih simbola na Vijećnici bez davanja jasnog obrazloženja. Na primjer, odbila je zahtjeve LGBT+ zajednice da se tokom Povorke ponosa projektuju dugine boje na Vijećnici. Nakon kritika, gradnonačelnica je zatražila od vijećnika da se u potpunosti prekine praska projekcija na Vijećnici.

Ekološki aktivizam ostaje jedan od najživljih oblika otpora u Bosni i Hercegovini. Dvije aktivističke grupe, Aarhus centar i Zeleni Neretva, uz podršku lokalnog stanovništva u blizini rijeke Neretve, uspjele su pravno natjerati Elektroprivredu Bosne i Hercegovine da javno objavi sve informacije o planovima za izgradnju hidroelektrana na rijeci. U maju, kompanija je odustala od planova i poništila ugovore.

Stručnjaci: Prijedlog zakona o "stranim agentima" u entitetu RS, represivan i nedemokratski
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:18 0:00

Freedom House se osvrnuo i na proces usvajanja zakona o „stranim agentima”, a za koji civilni sektor i međunarodni posmatrači kažu da će, kada stupi na snagu, pojačati nadzor nad nevladinim organizacijama.

Izborni proces

Freedom House podsjeća i na presudu iz augusta 2023. godine, Evropski sud za ljudska prava u slučaju Kovačević protiv Bosne i Hercegovine utvrdio je da je izborni proces diskriminatoran.

Dalje se u izvještaju navodi da je riječ o još jednoj od presuda od 2009. godine koje zahtijevaju da zemlja promijeni svoj ustav i izborne zakone kako bi se osigurala jednaka prava svim građanima.

Implementacija presude po apelaciji Slavena Kovačevića ovisna o političkoj volji, kažu stručnjaci
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:58 0:00

„Međutim, prošla su četiri izborna ciklusa od prve od tih sudskih odluka, bez napora vlasti da donese zakon koji bi se bavio bilo kojom od prethodnih presuda”, kaže se u izvještaju.

Korupcija

Freedom House se poziva na izvještaj Transparency Internationala i Balkanske istraživačke mreže u kojem se sudski koruptivni postupci opisuju kao dugotrajni, uz manjkave optužnice i minimalne kazne.

U izvještaju se spominje i sudski koruptivni predmet „Respiratori” koji je početkom ove godine dobio konačan epilog. Bivši premijer Federacije Fadil Novalić, bivši direktor Federalne uprave civilne zaštite Fahrudin Solak i vlasnike firme „Srebrna malina” Fikret Hodžić pravnosnažno su osuđeni na zatvorske kazne.

Freedom House podsjeća i na sankcije Sjedinjenih Država protiv osoba u Bosni i Hercegovini.

„Korupcija je i dalje rasprostranjena, kao što je ove godine dokazano i po tome što je Ministarstvo finansija Sjedinjenih Država sankcionisalo još 12 političara i poslovnih ljudi zbog korupcije, zlonamjernih uticaja ili umiješanosti u organizirani kriminal”, stoji u izvještaju.

Ubistva žena

Ubistva žena ostala su ozbiljan problem i tokom 2023. Freedom House navodi kako su građani u nekoliko navrata izašli na ulice u nekoliko gradova tražeći bolju zakonsku zaštitu za žene.

„Međutim, vladajuće strukture su se samo na riječima posvetile borbi protiv nasilja nad ženama. U jednom indikativnom slučaju vlasnik hotela u Jablanici osuđen je na samo 10 mjeseci zatvora zbog brutalnog premlaćivanja uposlenice u augustu 2023”, navodi Freedom House.

XS
SM
MD
LG