Linkovi

Borrell o grupisanju ruskih trupa na granici sa Ukrajinom: Potrebna je samo varnica za sukob


Arhiv - Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku Josep Borrell. (Foto: Reuters/Yves Herman)
Arhiv - Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku Josep Borrell. (Foto: Reuters/Yves Herman)

Visoki predstavnik Evropske unije (EU) za spoljnu politiku Josep Borrell izjavio je povodom grupisanja ruskih trupa nadomak granice sa Ukrajinom da je potrebna, kako se izrazio, samo varnica da bi izbio sukob.

Borrell je u ponedjeljak takođe naveo da je stanje ruskog opozicionog lidera Alekseja Navalnog, koji je prebačen u zatvorsku bolnicu, "kritično" i da će EU osigurati da Kremlj odgovara za njegovo zdravlje i bezbjednost.

Uprkos najnovijem razvoju događaja, Borrell je nakon virtuelnog sastanka ministara spoljnih poslova zemalja članica EU rekao da "za sada, nema novih poteza" kada je riječ o uvođenju dodatnih sankcija Rusiji.

Dodao je i da nema zahtijeva za sinhronizovanim potezom članica EU u protjerivanju diplomata u sporu Češke Republike i Rusije koji je izbio nakon što je Prag optužio Moskvu da je bila umiješana u eksploziju u češkom skladištu municije 2014. godine. Optužbe su dovele do međusobnog protjerivanja diplomata dvije zemlje.

Visoki zvaničnik EU ocijenio je da je trenutno opasnije grupisanje ruskih trupa, uključujući i podizanje vojnih poljskih bolnica i "sve vrste vojnih aktivnosti".

"Riječ je o najvećem angažmanu ruske vojske na ukrajinskim granicama. Jasno je da je raspoređivanje velikog broja snaga povod za zabrinutost. Može da dođe do izbijanja varnica", upozorio je Borrell.

"Na ukrajinskim granicama i na Krimu grupiše se više od 150.000 pripadnika ruskih snaga", poručio je Borell, dodavši da se radi o njegovoj sopstvenoj procjeni – što je više od brojke od 110.000 koju je nedavno iznio ukrajinski ministar odbrane Andrijan Taran.

Borrell nije želio da precizira gdje je dobio podatak o obimu ruskih trupa na rusko-ukrajinskoj granici.

Više od 14.000 ljudi poginulo je u sedmogodišnjem sukobu ukrajinskih snaga i proruskih separatista u istočnoj Ukrajini, koji je izbio poslije ruske aneksije ukrajinskog poluostrva Krim 2014. godine. Napori da se pronađe političko rješenje krize su zastali, a proteklih sedmica se sve češće krši primirje širom regiona Donbas.

Diplomate nisu očekivale da se odmah uvedu nove sankcije Moskvi, ali su najavile da će pokušati da izvrše dodatni pritisak diplomatskim putem.

"Moskva mora da se sa provokacije prebaci na saradnju", poručio je njemački šef diplomatije Heiko Mass.

Borrel je rekao da se odnosi sa Rusijom se ne poboljšavaju, već tenzije rastu na različitim frontovima: "Pozivamo Rusiju da povuče trupe".

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG