Linkovi

Borrell na zahtjev za sankcije u BiH odgovorio da je dijalog opcija


Josep Borrell
Josep Borrell

U BiH treba prvo iscrpiti sve drugo, prije nego se pristupi eventualnim sankcijama, poruka je iz Evropske komisije (EK) evroposlanicima koji su tražili sankcije protiv nekih političara u BiH.

U pismu grupi evropskih zastupnika koji su od EU tražili da primijeni sankcije protiv političara u BiH koji ugrožavaju fukcionisanje državnih institucija u toj zemlji visoki predstavnik EU za zajedničku spoljnu politiku i bezbjednost Josep Borrell odgovorio je kako dijeli njihovu zabrinutost.

Naveo je, međutim, kako EU „nastavlja da pokušava da iscrpi sve mogućnosti da pomogne BiH da politički zastoj reši dijalogom, prije nego što se razmišlja o drugim opcijama”.

„Proces zasnovan na dijalogu omogućio bi BiH da prevaziđe sadašnji zastoj i istovremeno omoguċi neophodan prostor da se zemlja okrene ka konstruktivnoj agendi, u skladu sa njenom evropskom perspektivom”, navodi se u pismu u koji Radio Slobodna Evropa (RSE) ima uvid.

U Borrellovom odgovoru se ističe kako EU zna da je potrebno hitno pronalaženje brzog izlaza iz političke krize i okončanje svih neprihvatljivih inicijativa koje dovode u pitanje jedinstvo, suverenitet i teritorijalni integritet, jer je u pitanju stabilnost zemlje i cjelokupna integracija BiH u EU.

„EU raspolaže širokim okvirom instrumenata, a svi instrumenti ostaju dostupni ukoliko situacija nastavi da eskalira. EU ima uspostavljen okvir za korištenje restriktivnih mjera ako situacija to zahtijeva pa i ako države članice tako odluče”, navodi se u Borrellovom pismu.

Ovo je Borrellov odgovor na pismo koje je primio još 25. novembra prošle godine od grupe evropskih zastupnika, u kojem su pozvali na uvođenje sankcija protiv osoba koji ugrožavaju Dejtonski sporazum.

Milorad Dodik
Milorad Dodik

Borrellov je svoj odgovor evroposlanicima napisao 19. januara ove godine, dvije nedjelje nakon što su SAD uvele sankcije protiv člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika i njegovih bliskih saradnika.

Razlog za sankcije, prema odluci SAD-a, su „destabilizirajuće koruptivne aktivnosti Milorada Dodika i pokušaji urušavanja Daytonskog mirovnog sporazuma, motivisani vlastitim interesom, koji ugrožavaju stabilnost BiH i cijelog regiona”.

Šef evropske diplomatije je pozvao potpisnike ovog pisma da nastave da podržavaju napore EU i da se pridruže pozivima liderima BiH da se u dobroj namjeri uključe u istinski dijalog, s ciljem da se jednom zauvijek ostave podjele.

Time će se, naveo je, BiH omogućiti da se fokusira na svjetliju i prosperitetniju budućnost.

Nedjelju dana nakon ovog odgovora, u Borrellov kabinet pristiglo je još jedno slično pismo iz Evropskog parlamenta.

U ponedeljak, 24. januara grupa zastupnika pozvala je Savjet EU da promijeni “strategiju pomirenja” prema Miloradu Dodiku i slijedi primjer SAD i uvede sankcije.

Zvaničnici EU su obavezni da u roku od šest mjeseci odgovore na svaki pisani zahtjev koji dolazi iz Evropskog parlamenta.

XS
SM
MD
LG