Linkovi

Trumpova poruka Iranu: Promijenite pjesmu


Predsjednik SAD Donald Trump tokom današnjeg obraćanja svjetskim liderima prisutnim na 73. zasjedanju Generalne skupštine UN u New Yorku (Foto: AP/Richard Drew)

Predsjednik SAD Donald Trump izjavio je da iransko rukovodstvo mora da - kako se izrazio - "promijeni pjesmu" prije bilo kakvih bilateralnih razgovora, ali da se nada da će dvije zemlje imati odlične odnose u budućnosti.

Trump je to rekao prije nego što se jutros obratio svjetskim liderima, prisutnim na zasjedanju Generalne skupštine Ujedinjenih nacija u New Yorku.

Ranije, na svom Twitter nalogu, Trump je poručio, da uprkos zahtjevima, nije planirao da se sastane sa predsjednikom Irana Hassanom Rouhanijem, na marginama ovonedjeljnog zasjedanja.

Kada je razgovarao sa novinarima u Ujedinjenim nacijama, Trumpovi komentari bili su mnogo oštriji.

"Iran se ponašao veoma loše. U ovom trenutku radimo mnoge stvari, uključujući sankcije na ogromnom nivou, na jednom od najviših nivoa ikad. Iran mora da promijeni pesmu, prije nego što se sastanem s njima. Oni žele sastanak, ali ga neće biti dok ne promijene pesmu. To će se dogoditi, vjerujem da nemaju izbora. Nadamo se da ćemo imati odlične odnose sa Iranom, ali to se neće dogoditi sada", rekao je Trump.

U obraćanju delegatima, Trump je bio još oštriji, nazivajući tu zemlju "korumpiranom diktaturom", koja otima od iranskog naroda kako bi finanisrala agresiju u inostranstvu.

XS
SM
MD
LG