Linkovi

Evropska unija uspostavlja sistem plaćanja sa Iranom da bi održala trgovinu


Šefica diplomatije EU, Federika Mogherini, iranski ministar inostranih poslova,Javad Zarif, francuski Jean-Yves Le Drian, njemački šef diplomatije Heiko Maas i britanski Boris Johnson u Briselu, 15. maja 2018.
Šefica diplomatije EU, Federika Mogherini, iranski ministar inostranih poslova,Javad Zarif, francuski Jean-Yves Le Drian, njemački šef diplomatije Heiko Maas i britanski Boris Johnson u Briselu, 15. maja 2018.

Pet preostalih potpisnica nuklearnog sporazuma sa Iranom složile su se da uspostave specijalan sistem plaćanja, kako bi se omogućilo kompanijama da nastave da posluju sa režimom u Iranu i premoste sankcije koje su Teheranu uvele Sjedinjene Države.

Izaslanici iz Velike Britanije, Francuske, Njemačke, Rusije, Kine i Irana izdali su saopštenje kasno u ponedjeljak iz Ujedinjenih nacija, najavljujući stvaranje mehanizma "nosioca za prenos specijalnih namea" (SPV) koji je uspostavljen u Evropskoj uniji. Strane su poručile da je novi mehanizam stvoren kako bi olakšao isplate povezane sa iranskim izvozom, uključujući i naftu.

Federica Mogherini, šefica diplomatije EU, rekla je novinarima nakon što je sporazum objelodanjen, da SPV obezbjeđuje članicama EU "pravni entitet koji olakšava legitimne finansijske transakcije sa Iranom... i omogućava evropskim kompanijama da nastave trgovinu sa Iranom u skladu sa zakonima Evropske unije" i da "može biti otvoren i za druge partnere u svijetu".

Mogherini kaže da finansijski sporazum takođe ima za cilj očuvanje nukelarnog sporazuma iz 2015. sa Iranom, kojim se predviđa da Iran smanji svoj nuklearni program u zamjenu za olakšavanje ekonomskih sankcija.

Sporazum je postignut u vrijeme administracije predsednika Baracka Obame, ali Obamin nasljednik, Donald Trump, povukao se iz sporazuma u maju ove godine, rekavši da se pakt nije bavio iranskim programom razvoja balističkih raketa, niti uticajem te zemlje na događanja na Bliskom istoku.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG