Linkovi

Bolton: Povlačenje vojnika iz Sirije uz određene uslove


Savjetnik Bijele kuće za nacionalnu bezbjednosti John Bolton
Savjetnik Bijele kuće za nacionalnu bezbjednosti John Bolton

Savjet za nacionalnu bezbjednost predsjednika Donalda Trumpa, John Bolton, rekao je u nedjelju da povlačenje dve hiljade američkih vojnika iz Sirije neće biti brzo i da će takođe zavisiti od garancija Turske da neće napadati kurdske borce koji su saveznici američkih snaga.

Bolton, koji boravi u posjeti Izraelu, rekao je da nema vremenskog okvira za povlačenje snaga, ali da američko prisustvo u Siriji nije neograničeno. Boltonova izjava je prva zvanična potvrda da je proces povlačenja usporen, nakon što je prvobitno nagoviješteno da će američki vojnici napustiti Siriju za 30 dana.

Bolton je naglasio da Trump želi da se "uništi kalifat Islamske države".

Američki predsjednik je, suprotno savjetima američkih bezbjednosnih zvaničnika, a na iznenađenje saveznika, objavio 19. decembra da povlači američke snage, koje su u Siriji izvodile vazdušne napade na položaje Islamske države i sirijske vlade i savjetovale kurdske borce.

Trumpov potez oštro je kritikovan, dok je sekretar za odbranu Jim Mattis podnio ostavku u znak protesta zbog te odluke.

Međutim, Trump je u nedjelju rekao novinarima da će SAD da povuku vojnike, ali da "nikada nije rekao da će se to brzo dogoditi".

Predsjednik Donald Trump obraća se novinarima ispred Bijele kuće, 6. januar 2018.
Predsjednik Donald Trump obraća se novinarima ispred Bijele kuće, 6. januar 2018.

"Povlačimo se iz Sirije, ali se nećemo u potpunosti povući dok Islamska država ne bude nestala", rekao je Tramp.

Bolton je rekao da Sjedinjene Države žele da Turska garantuje bezbjednost kurdskih boraca, pre nego što povuku vojnike.

"Smatramo da Turci ne bi trebalo da preduzimaju vojne akcije koje nisu u potpunosti koordinisane sa Sjedinjenim Državama, i koje mi nismo odobrili, da ne bi ugrozili naše vojnike, ali i da bi se ispunio zahtjev predsjednika da se ne ugrožavaju sirijske opozicione snage koje su se borile sa nama", rekao je Trumpov savjetnik za nacionalnu bezbjednost.

Bolton bi u nedjelju trebalo da se sastane sa izraelskim premijerom Benjaminom Netanjahuom koji je takođe izrazio zabrinutost zbog povlačenja američkih vojnika i iranskog vojnog angažmana u Siriji. Bolton će zatim u ponedjeljak posjetiti Tursku.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG