Linkovi

SAD neće sarađivati sa Međunarodnim krivičnim sudom ako bude istraživao zločine u Afganistanu


Savjetnik Bijele kuće za nacionalnu bezbjednost Džon Bolton govori u Vašingtonu, 10. septembar 2018.
Savjetnik Bijele kuće za nacionalnu bezbjednost Džon Bolton govori u Vašingtonu, 10. septembar 2018.

Američka administracija zaprijetila je sankcijama Međunarodnom krivičnom sudu ako sprovede istragu optužbi da su američka vojska i obavještajci počinili ratne zločine u Afganistanu. Savjetnik Bijele kuće za nacionalnu bezbjednost John Bolton je u obraćanju konzervativnoj organizaciji „Federalističko društvo“ u Washingtonu poručio da Sjedinjene Države neće sarađivati sa sudom u Hagu koji, kako je ocijenio, nema jurisdikciju nad američkim državljanima ili drugim nacijama koje nisu potpisale ugovor o njegovom osnivanju.

Bijela kuća zauzela je oštar stav prema Međunarodnom krivičnom sudu u Hagu (MKS). U prvom velikom govoru od preuzimanja položaja savjetnika za nacionalnu bezbjednost, Johnn Bolton je zaprijetio uvođenjem sankcija sudijama i tužiocima, ako pokušaju da krivično gone Amerikance zbog poteza u Afganistanu.

„Uoči obilježavanja godišnjice napada 11. septembra, želim da uputim jasnu i nedvosmislenu poruku u ime predsjednika. Sjedinjene Države upotrijebiće sva neophodna sredstva da zaštite naše državljane i saveznike od nepravednog krivičnog gonjenja pred ovim nelegitimnim sudom."

Tužiteljka suda u Hagu Fatu Bensuda prošle godine je zatražila sudsko ovlašćenje da istraži optužbe o zločinima koje su navodno počinili pripadnici američke vojske i Centralne obavještajne agencije.

Optužbe za ratne zločine zasnovane su na izveštajima o tajnim pritvorima u Afganistanu i na terirorijama drugih zemalja koje su potpisnice ugovora o osnivanju MKS-a.

Bolton je najavio da bi Sjedinjene Države, u slučaju da MKS pokrene istragu, zabranile sudijama i tužiocima da uđu u SAD, zamrzle bi im imovinu u američkim finansijskim institucijama ili čak pokušale da ih krivično gone pred američkim sudovima. Bolton je ocijenio da sud ugrožava "ustavna prava Amerikanaca" i američki suverenitet.

Sudije Međunarodnog krivičnog suda
Sudije Međunarodnog krivičnog suda

"Nećemo sarađivati sa Međunarodnim krivičnim sudom, nećemo mu pružati nikakvu pomoć, niti ćemo mu se pridružiti. Pustićemo da sud sam odumre. Što se nas tiče, sud je već mrtav.“

Uz sankcije, Sjedinjene Države mogle bi i da pregovarajo o više obavezujućim, bilateralnim sporazumima kojima bi se drugim zemljama zabranjivalo da izručuju Amerikance sudu u Hagu.

"Ramotrićemo preduzimanje koraka u Savjetu bezbjednosti Ujedinjenih nacija da ograničimo široka ovlašćenja suda, između ostalog i da osiguramo da nema jurisdikciju nad Amerikancima i državljanima naših saveznika koji nisu ratifikovali Rimski statut", naglasio je američki savjetnik za nacionalnu bezbjednost, inače dugogodišnji protivnik Međunarodnog krivičnog suda.

Međunarodni krivični sud (MKS), kako prednosi RSE, saopštio je da će "nastaviti da radi neumorno", reagujući dan nakon što je savjetnik za nacionalnu sigurnost SAD prijetio sankcijama ukoliko Trubunal istražuje navodne ratne zločine od strane američkog osoblja u Avganistanu.

Sud u Hagu, koji istražuje genocid, zločine protiv čovečnosti i ratne zločine, naveo je u saopštenju 11. septembra da je to nezavisna i nepristrasna institucija sa podrškom 123 zemlje.

"MKS će nastaviti da obavlja svoj posao, u skladu sa principima i sveobuhvatnom idejom vladavine prava", navodi se u saopštenju.

Međunarodni krivični sud ima mandat da krivično goni odgovorne za ratne zločine, zločine protiv čovječnosti i genocid. Bivši predsjednik Bill Clinton potpisao je Rimski statut koji je stupio na snagu 2002. godine, ali je njegov nasljednik George Bush to odbacio, navodeći da bi Amerikanci mogli da budu krivično gonjeni iz političkih razloga.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG