Linkovi

Bojan Bajić: Korupcija stvara pravnu nesigurnost i nepoštenu igru na tržištu


Bojan Bajić, predsjednik odbora za etiku Američke trgovačke komore u BiH
Bojan Bajić, predsjednik odbora za etiku Američke trgovačke komore u BiH

Predsjednik Odbora za poslovnu etiku u Američkog trgovačkoj komori BiH Bojan Bajić za Glas Amerike objašnjava štetu koju koruptivno ponašanje pravi u poslovnom svijetu, ali i kompletnom društvu.

„Korupcija, dakle, stvara nejednak tretman. I onda kombinacija neetičkih privrednika sklonih korupciji, zajedno sa pravosudnim i državnim službenicima koji su takođe skloni korupciji, oni rade protiv interesa zdravih investicija, zdravih investitora”, govori on.

A pravna sigurnost i ravnopravan tretman na tržištu su nužni za postizanje ekonomskog rasta, a toga u BiH još uvijek nema, kaže Bajić.

„Dakle, u tom smislu je korupcija devastirajuća za ekonomiju”, tvrdi Bajić.

Bajić: Korupcija uništava i državu i javni moral
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:06 0:00

Endemska korupcija

Mnoge zamjerke BiH je upućuje i State Department kroz izvještaj o investicijskoj klimi.

Da bi uspjeli investitori moraju prevladati endemsku korupciju, složene zakonske okvire i vladine strukture, netransparentne poslovne procese i slab pravosudni sistem, navodi se u izvještaju objavljenom prošle godine.

Podmićivanje je česta pojava u procesima registracije i licenciranja biznisa, kao i dobivanja dozvola poput građevinskih, precizira se u izvještaju.

Prema riječima Bajića, SAD imaju stroge zakone u borbi protiv korupcije i kazne koje mogu biti izrečene američkim kompanijama su izuzetno visoke.

„I zbog toga američke investicije ne mogu da opstanu u zemljama u kojima je veliki stepen korupcije, gdje konkurencija podmićuje državne službenike.

"U toj nefer utakmici američke kompanije se radije odlučuju da ne učestvuju na tom tržištu, nego da se izlože riziku da budu procesuirani od američkog Ministarstva pravde”, govori Bajić.
Bojan Bajić


Izgradnja pravne države, nezavisnog pravosuđa, kao i stvaranje poštene igre na tržištu predstavljaju glavne ciljeve Američke trgovačke komore u BiH.

Državni biznis-ombudsman

Krajem prošle godine u Parlament BiH su stigli prijedlozi za zaštitu domaćih i stranih investitora od korupcije.

Firma Net Consulting iz Sarajeva, u kojoj Bajić obnaša direktorsku funkciju, uputila je inicijativu za usvajanjem Rezolucije o zaštiti domaćih i međunarodnih investitora od korupcije u pravosuđu i drugim regulatornim organima.

Inicijativom se traži uspostava institucije državnog biznis ombudsmana koji bi pomogao investitorima u odbrani od koruptivnog ponašanja. Ideja je da se kroz inicijativu poslovni ljudi predlože i druge mjere zaštite.

U inicijativi se, između ostalog, konstatuje da se ekonomski rast u zemlji ne odvija dovoljno brzo i da su investitori „podvrgnuti nezakonitim pritiscima od strane državnih regulatornih tijela i rasprostranjenog koruptivnog ponašanja nosioca pravosudnih funkcija u BiH”.

Inicijativa je naišla na odobrenje nekoliko zastupnika u Parlamentu BiH, a podršku dolazi i od Američke trgovačke komore u BiH.

Bajić: Korupcija kvari fer pravila na tržištu
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:01 0:00

Posljedice po društvo

Kako u svijetu biznisa, korupcija tako ostavlja posljedice i po cjelokupno društvo i državu.

„Institucije i država ne mogu da opstanu kada su nagrižene korupcijom. S druge strane, uništava javni moral, srozava standarde etike”
Bojan Bajić.

State Department u drugom izvještaju koji se tiče ljudskih prava konstatuje kako zvaničnici, koji su često upleteni u korupciju, prolaze bez ikakvih kazni.

Bajić je stava da pravosudni sistem trenutno nije sposoban da se bori protiv korupcije, dok naglašava važnost kažnjavanja onih koji krše zakone: „Kad tu uspostavimo standard, onda postoji neki strah od kršenja zakona.”

Kao jedno od rješenja u borbi protiv korupcije, Bajić vidi u poštenim građanima koji bi, kako kaže, trebali da „ističu svoj etički stav i svoj integritet gdje god da se pojave, na šalteru opštine, u bolnici, pred Poreskom upravom, Upravom za indirektno oporezivanje”.

XS
SM
MD
LG