Linkovi

Trumpov zid - moralni test za demokrate


Američka granici u Tijuani, Meksiko, 19. decembar 2018.
Američka granici u Tijuani, Meksiko, 19. decembar 2018.

Predsjednik Donad Trump vjeruje da je ispunjavanje njegovog predizbornog obećanja o zidu na granici sa Meksikom ključno da bi uspješno vodio kampanju za reizbor naredne godine.

Opozicione demokrate podjednako snažno vjeruju da moraju da ga zaustave, da bi pokazali za koje se vrijednosti zalaže njihova stranka.

Ističući da je na južnoj granici SAD u toku kriza, predsjednik Trump iskoristio je svoje obraćanje naciji koje su uživo prenosile nacionalni televizije da još jednom iznese argumente zbog čega je potreban zid na granici.

“Demokrate u Kongresu su odbile da priznaju da je kriza u toku, i odbile da našim hrabrim agentima na granici pruže sredstva koja su im očajanički potrebna da bi zaštitili naše porodice i našu zemlju.”

Lider demokrata u Senatu Chuck Schumer i predsjednica Predstavničkog doma Nancy Pelosi obraćaju se Amerikancima sa Capitol Hila poslije govora predsjednika Trumpa, 8. januara 2019.
Lider demokrata u Senatu Chuck Schumer i predsjednica Predstavničkog doma Nancy Pelosi obraćaju se Amerikancima sa Capitol Hila poslije govora predsjednika Trumpa, 8. januara 2019.

Demokrate se protive zidu i vjeruju da Trump drži federalne radnike kao taoce samo da bi ispunio svoje glavno predizborno obećanje.

“Većina predsjednika obraćala se zemlji iz Ovalne kancelarije samo u izuzetno važnim trenucima. Ovaj predsjednik je sada iskoristio taj ambijent da govori o krizi koju vještački stvara, da izazove strah i skrene pažnju sa problema u svojoj administraciji”, istakao je Chuck Schumer lider demokratske manjine u Senatu.

Trumpova pristalica iz Teksasa Jeneria Lewis​ gledala je predsjednikov govor i kaže: “Ono što sam ja vidjela bio je jedan razumni apel i ja ga podržavam.”

Međutim, oni koji su na prinudnom odmoru zbog djelimičnog zatvaranja vladinih agencija su frustrirani. Među njima je federalni radnik Mike Gayzagian.

“Nije pošteno da naše plate drže, praktično, kao taoce dok se međusobno raspravljaju oko političkih pitanja. To nije pošteno ni prema kome.”

Predsjednik Trump na mitingu sa pristalicama u Minnesoti, 20. juna 2018.
Predsjednik Trump na mitingu sa pristalicama u Minnesoti, 20. juna 2018.

Donald Trump je na putu ka Bijeloj kući dobio zamah obećavajući biračima da će izgraditi zid na granici, koji će platiti Meksiko. Predsjednik je sada pod pritiskom konzervativaca da održi to obećanje, ističe analitičar sa Univerziteta Virginije, Larry Sabato.

U suštini su mu rekli – ako se ne založiš još više za svoj zid i ne dobiješ milijarde dolara za njegovu izgradnju, onda te tvoja baza, a mi predstavljamo tu bazu, neće podržati 2020.”

Imigracija je takođe jedno od ključnih pitanja za opozicione demokrate, koji se iz moralnih razloga protive zidu na granici i predsjednikovom tvrdom pristupu u cjelini, smatra Sabato.

“Radi se o tretmanu migranata na granici, o razdvajanju porodica. Ovo je pitanje ljudskih prava, nije samo stvar granične bezbjednosti.”

Poslije prve dve godine na vlasti, Trump ima nizak rejting popularnosti ali je i dalje prvenstveno posvećen tome da zadovolji svoju bazu. Međutim, to je rizična strategija, smatra istoričarka Doris Kearns Goodwin.

“Nisam vidjela predsjednika Trumpa da se sa vođenja kampanje prebacio na upravljanje zemljom. U njegovoj glavi, on izgleda ima neki magični odnos sa bazom i nekako nije ni pokušao da ode dalje od toga. Jednostavno želi da obezbjedi da ne izgubi te birače.”

Trump vjeruje da put ka njegovom reizboru vodi duž zida na granici, koji tek treba da postane realnost. Demokrate, uključujući i mnoge političare koji planiraju da se kandiduju na novim izborima za predsjednika, djeluju podjednako čvrsto riješene da mu uskrate tu političku pobjedu, na početku kampanje za izbore 2020.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG