Linkovi

Federalni radnici protestovali ispred Bijele kuće zbog zatvorene vlade


Protest federalnih radnika u Washingtonu zbog zatvaranja vlade SAD
Protest federalnih radnika u Washingtonu zbog zatvaranja vlade SAD

U Washingtonu je održan prvi protest federalnih radnika zbog vlade koja je djelimično zatvorena već 20. dan.

Na protestu, koji su organizovali sindikati, a podržale demokrate u Kongresu, bilo je nekolko stotina radnika koji zahtjevaju od predsjednika Donalda Trumpa da omogući rad vlade.

Zatvaranje vlade pogađa oko 800 hiljada federalnih radnika. U Washington ih je došlo nekoliko stotina, onih koji su na prinudnom odmoru. Svi koji su pogođeni zatvaranjem vlade u petak neće dobiti platu koja im pripada.

Protest federalni radnika u Vašingtonu
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:05 0:00

"Došao sam jer je ovo zatvaranje vlade besmisleno. Zid nema poentu, to je bespotrebno trošenje novca, a zatvaraju se službe koje su ljudima potrebne", rekao je učesnik protesta zaposlen u Sekretarijatu za poljoprivredu.

"Svi moramo da platimo račune. Ja nisam bogat, a predsjednik jeste! Imam unuke, imam obaveze svakog mjeseca i zato sam ovdje", poručio je zaposleni u Poreskoj upravi.

"Iako smatram da je potrebna reforma imigracionog sistema, mislim i da federalni radnici ne smiju biti ulog u toj političkoj borbi", kaže zaposlena u Poreskoj upravi.

Protest je organizvala unija nekoliko sindikata zaposlenih u federalnim agencijama, a podržali su ih i demokratski kongresmeni i senatori.

"Ovo je blokada! Federalni radnici ne mogu da rade samo zbog nečije politike straha! I Bijelu kuću i Senat treba da bude sramota, okončajte ovu blokadu odmah!", kazao je predsjednik najveće unije sindikata u Americi AFL CIO Richard Trumka.

Na protestu je kratko govorio i senator iz Vermonta Bernie Sanders koji je predsjedniku Donaldu Trumpu poručio da "odraste i radi svoj posao".

Lider demokrata u Predstavničkom domu Kongresa Steny Hoyer kazao je da je predsjednik Tramp primorao ljude da izađu na ulicu.

"Predsjedavajuća donjeg doma Nancy Pelosi mu je prije neki dan rekla da federalni radnici ne mogu od svog tate da pozajme milion dolara!"

Mark Warner demokratski senator iz Virginije, smatra da se sa predsjednikom mogu voditi razgovori o bezbjednosti na granici, ali da "ne treba da drži kao ulog živote 800 hiljada ljudi".

Zato demonstranti traže od predsjednika da otvori vladu – nezavisno od toga da li će od Kongresa dobiti novac za zid. Federalni radnici završili su protest u ispred Bijele kuće i zaključili da neće stati sve dok se ne vrate na posao.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG