Linkovi

U izraelskom zračnom napadu ubijeni su članovi porodice političkog šefa Hamasa


Muškarci pretražuju ruševine kuće sestre Ismaila Haniyeha, šefa političkog biroa palestinskog islamističkog pokreta Hamas sa sjedištem u Dohi.
Muškarci pretražuju ruševine kuće sestre Ismaila Haniyeha, šefa političkog biroa palestinskog islamističkog pokreta Hamas sa sjedištem u Dohi.

Lokalni zvaničnici i članovi porodice rekli su da je izraelski zračni napad u utorak na sjeveru Gaze ubio 10 članova porodice političkog šefa Hamasa Ismaila Haniyeha koji živi u Kataru.

U okviru napada pogođena je kuća u izbjegličkom kampu Shati zapadno od grada Gaze.

Izraelski raniji napadi ubili su trojicu Haniyehovih sinova.

Izraelska vojska je saopćila da su njene snage izvele zračne napade na zgrade u Shatiju i drugom području u sjevernoj Gazi za koje kažu da ih koriste militanti Hamasa koji su bili uključeni u napad na Izrael 7. oktobra.

Američki državni sekretar Antony Blinken upozorio je u ponedjeljak izraelskog ministra odbrane Yoava Gallanta da ne dozvoli da se sukob s Hamasom u Gazi proširi na Liban i Hezbolah.

Blinken je "naglasio važnost izbjegavanja dalje eskalacije sukoba i postizanja diplomatskog rješenja koje omogućava i izraelskim i libanonskim porodicama da se vrate svojim domovima", navodi se u izjavi glasnogovornika State Departmenta Matthewa Millera.

Blinken je također pritisnuo Gallanta da preduzme više koraka za zaštitu humanitarnih radnika u Gazi.

Izraelski ministar odbrane sastat će se sa drugim američkim zvaničnicima tokom posjete Washingtonu ove sedmice, uključujući ministra odbrane Lloyda Austina.

Ranije u ponedjeljak, visoki predstavnik Evropske unije za vanjsku politiku i sigurnost Josep Borrell rekao je novinarima u Luksemburgu da je rizik od prelivanja rata svakim danom sve veći.

"Mislim da smo, nažalost, uoči širenja rata", rekao je Borrell.

Također je rekao da je prekid vatre u Gazi očajnički potreban kako bi se olakšao protok humanitarne pomoći, rekavši da je "isporuka humanitarne pomoći unutar Gaze postala nemoguća".

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG