Linkovi

Netanyahu kaže da neće pristati na sporazum kojim se okončava rat u Gazi


Izraelski premijer Benjamin Netanyahu
Izraelski premijer Benjamin Netanyahu

Održivost prijedloga koji podržavaju SAD za zaustavljanje 8-mjesečnog rata u Gazi dovedena je u pitanje u ponedjeljak nakon što je izraelski premijer Benjamin Netanyahu rekao da bi bio spreman pristati samo na "djelimični" sporazum o prekidu vatre koji neće okončati rat.

U intervjuu emitovanom u nedjelju kasno na izraelskom kanalu 14, konzervativnoj, pro-Netanyahu stanici, izraelski lider je rekao da je "spreman da napravi djelimičan dogovor - to nije tajna - koji će nam vratiti neke od ljudi", govoreći o otprilike 120 talaca koji se još drže u Pojasu Gaze.

"Ali mi smo posvećeni nastavku rata nakon pauze, kako bismo dovršili cilj eliminacije Hamasa. Nisam spreman da odustanem od toga", rekao je Netanyahu.

Netanyahuovi komentari nisu dramatično odstupili od onoga što je ranije rekao o svojim uslovima za dogovor. Ali oni dolaze u osjetljivom trenutku jer se čini da se Izrael i Hamas sve više razilaze oko najnovijeg prijedloga o prekidu vatre, i mogli bi predstavljati još jedan korak nazad za posrednike koji pokušavaju okončati rat.

Netanyahuovi komentari bili su u oštroj suprotnosti s obrisima dogovora koji je krajem prošlog mjeseca detaljno iznio američki predsjednik Joe Biden, koji je plan predstavio kao izraelski i koji neki u Izraelu nazivaju "Netanyahuovim dogovorom". Njegove primjedbe mogle bi dodatno zaoštriti veze Izraela sa SAD-om, njegovim glavnim saveznikom, koji je pokrenuo veliku diplomatsku akciju za najnoviji prijedlog o prekidu vatre.

Plan u tri faze bi doveo do oslobađanja preostalih talaca u zamjenu za stotine Palestinaca koje je zatvorio Izrael. Ali sporovi i nepovjerenje i dalje postoje između Izraela i Hamasa oko toga kako se dogovor odvija.

Hamas je insistirao da neće osloboditi preostale taoce osim ako ne dođe do trajnog prekida vatre i potpunog povlačenja izraelskih snaga iz Gaze.

Ali Netanyahu kaže da je Izrael i dalje posvećen uništavanju Hamasovih vojnih i upravljačkih sposobnosti i osiguravanju da nikada više ne može izvršiti napad u stilu 7. oktobra. Potpuno povlačenje izraelskih snaga iz Gaze, gdje su najviše vodstvo Hamasa i veliki dio njegovih snaga još netaknuti, gotovo sigurno bi ostavilo grupu da kontroliše teritoriju i da se može ponovo naoružati.

U intervjuu, Netanyahu je rekao da se trenutna faza borbi završava, postavljajući pozornicu za Izrael da pošalje još vojnika na svoju sjevernu granicu kako bi se suprotstavili libanonskoj militantnoj grupi Hezbolah, što bi moglo otvoriti novi ratni front. Ali on je rekao da to ne znači da je rat u Gazi gotov.

Tokom početne šestosedmične faze, strane bi trebalo da pregovaraju o sporazumu o drugoj fazi, za koju je Biden rekao da će uključiti oslobađanje svih preostalih živih talaca, uključujući muške vojnike, i potpuno povlačenje Izraela iz Gaze. Privremeni prekid vatre postao bi trajan.

Čini se da je Hamas zabrinut da će Izrael nastaviti rat nakon što se vrate njegovi najugroženiji taoci. A čak i ako to ne učini, Izrael bi u toj fazi pregovora mogao postaviti zahtjeve koji nisu bili dio početnog dogovora i neprihvatljivi su za Hamas - a zatim nastaviti rat kada ih Hamas odbije.

Netanyahuove primjedbe su pojačale tu zabrinutost. Hamas je rekao da predstavljaju "nepogrešivu potvrdu njegovog odbijanja" sporazuma koji podržavaju SAD, a koji je također dobio podršku Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda.

U izjavi kasno u nedjelju nakon Netanyahuovog dugog TV intervjua, palestinska militantna grupa je rekla da je njegov stav "u suprotnosti" s onim što je američka administracija rekla da je Izrael odobrio. Grupa je rekla da je njeno insistiranje da bilo koji dogovor uključuje trajni prekid vatre i povlačenje svih izraelskih snaga iz cijelog Pojasa Gaze "bilo neizbježna potreba da se blokiraju Netanyahuovi pokušaji izbjegavanja, obmane i perpetuiranja agresije i rata istrebljenja našeg naroda."

Netanyahu je uzvratio i u saopćenju iz njegovog ureda rekao da se Hamas protivi dogovoru. Rekao je da se Izrael neće povući iz Gaze dok se svih 120 talaca ne vrati.

Hamas je pozdravio širok nacrt američkog plana, ali je predložio, kako se navodi, "amandmane". Američki državni sekretar Antony Blinken, tokom posjete regiji ranije ovog mjeseca, rekao je da su neki od Hamasovih zahtjeva "izvodivi", a neki nisu, bez detaljnijeg objašnjenja.

I Netanyahu i Hamas imaju poticaje da nastave sa razornim ratom uprkos katastrofalnom datku koji je imao po civile u Gazi i rastućem bijesu u Izraelu što nakon toliko mjeseci Izrael nije postigao svoje ciljeve povratka talaca i poraza Hamasa.

Porodice talaca postale su sve nestrpljivije prema Netanyahuu, videći njegovu očiglednu nevoljkost da krene naprijed u sporazumu ukaljanu političkim razlozima. Grupa koja predstavlja porodice osudila je Netanyahuove izjave, koje je smatrala izraelskim odbacivanjem najnovijeg prijedloga o prekidu vatre.

"Ovo je napuštanje 120 talaca i kršenje moralne dužnosti države prema svojim građanima", navodi se, ističući da je Netanyahu odgovoran za povratak svih zarobljenika.

U svom prekograničnom napadu 7. oktobra, militanti predvođeni Hamasom ubili su 1.200 ljudi i zarobili 250 ljudi, uključujući žene, djecu i starije ljude. Desetine su oslobođene u okviru privremenog sporazuma o prekidu vatre krajem novembra, a od 120 preostalih talaca, izraelske vlasti kažu da je oko trećina mrtva.

Izraelski rat odmazde ubio je više od 37.000 Palestinaca, prema podacima Ministarstva zdravlja na teritoriji kojom upravlja Hamas. To je izazvalo humanitarnu krizu i raselilo većinu od 2,3 miliona stanovnika teritorije.

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG