Linkovi

Blinken u posjeti Kijevu: Novi paket oružja iz SAD-a već stiže


Susret Zelenskog i Blinkena u Kijevu, 14. maj 2024.
Susret Zelenskog i Blinkena u Kijevu, 14. maj 2024.

Američki državni sekretar Antony Blinken izjavio je u utorak u Kijevu da novi paket oružja za Ukrajinu već stiže.

Blinken je na sastanku s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim, tokom nenajavljene posjete Kijevu, rekao da će stići još oružja i da će "to napraviti razliku".

Zelenski je pohvalio "ključnu" pomoć SAD-a i zahvalio Washingtonu na dvopartijskoj podršci.

On je rekao da je najveći deficit za Ukrajinu protivvazdušna odbrana i tražio dvije baterije Patriot za oblasti Harkiva, gdje ruske snage napreduju i udaraju po selima duž granice.

"Civili, ratnici, svi su pod ruskim projektilima", rekao je Zelenski.

Ukrajinski predsjednik je rekao da također želi da razgovara o bezbjednosnim garancijama sa SAD-a, a i da zamoli Blinkena da prikupi podršku više zemalja za predstojeći mirovni samit koji će se održati u Švajcarskoj u junu.

Blinken je došao je kasno u ponedjeljak u nenajavljenu posjetu Ukrajinu da potvrdi trajnu podršku SAD Ukrajini dok se Kijev bori protiv ruske invazije, saopštio je portparol State Departmenta Matthew Miller.

Posjeta je uslijedila samo nekoliko nedjelja pošto je američki Kongres konačno odobrio paket finansijske pomoći Ukrajini od 61 milijardu dolara poslije višemjesečnih političkih sporova, otključavajući prijeko potrebno oružje za ukrajinske trupe zemlje.

"Također znamo da je pomoć sada na putu, deo je već stigao i da će još više stići", rekao je Blinken. "I to će napraviti stvarnu razliku protiv ruske agresije na bojnom polju."

Bijela kuća je u ponedjeljak saopštila da čini "sve što je moguće" da požuri slanje oružja u Ukrajinu.

Savjetnik za nacionalnu bezbjednost SAD Jake Sullivan rekao je novinarima da će novi paket oružja biti objavljen "u narednim danima".

Kijev navodi da se nada da će mu novo zapadno oružje omogućiti da povrati inicijativu na bojnom polju i povrati dio od petine njegove teritorije koja još uvijek pod okupacijom Rusije.

"Podjednako smo odlučni da tokom vremena Ukrajina čvrsto stane na svoje noge: vojno, ekonomski, demokratski", rekao je Blinken. "Snažna, uspješna, napredna, slobodna Ukrajina je najbolje moguće odbacivanje Putina."

Blinken bi trebalo da se sastane i s premijerom Denisom Šmihalom i ministrom spoljnih poslova Dmitrom Kulebom.

Državni sekretar SAD bi trebalo i da održi govor studentima Kijevskog politehničkog instituta.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG