Linkovi

Šefovi diplomatija Amerike i Kine u Pekingu o odnosima i komunikaciji dvije države


Američki državni sekretar Antony Blinken šeta s kineskim ministrom vanjskih poslova Qin Gangom, u Peking, Kina, 18. juni 2023.
Američki državni sekretar Antony Blinken šeta s kineskim ministrom vanjskih poslova Qin Gangom, u Peking, Kina, 18. juni 2023.

Američki državni sekretar Antony Blinken, koji se nalazi u zvaničnoj posjeti Kini, otpočeo je razgovore sa zvaničnicima te zemlje.

Državni sekretar je na društvenoj mreži Twitter objavio da se susreo sa šefom kineske diplomatije.

"U Pekingu sam se sastao sa državnim savetnikom Narodne Republike Kine i ministrom spoljnih poslova Qin Gang. Razmatrali smo kako da odgovorno upravljamo odnosima naše dvije zemlje putem otvorenih kanala komunikacije", napisao je Blinken.

U saopštenju State Departmanta navedeno je da je američki diplomata održao iskrene, sadržajne i konstruktivne razgovore sa kineskim ministrom spoljnih poslova.

"Državni sekretar je naglasio važnost diplomatije i održavanja otvorenih kanala komunikacije o čitavom nizu pitanja kako bi se smanjio rizik od pogrešnih percepcija i projcena. Govorio je i o temama koje izazivaju zabrinutost i o mogućnostima za pronalaženje oblasti saradnje od zajedničkog interesa. Jasno je predočio da će se Sjedinjene Države uvek zalagati za interese i vrijednosti američkog naroda i sarađivati sa saveznicima i partnerima na unapređenju vizije sveta koji je slobodan, otvoren i podržava međunarodni poredak zasnovan na normama", navedeno je u saopštenju State Departmenta povodom susreta američkog i kineskog ministra spoljnih poslova.

Ukazno je da je Blinkenov sagovornik Gang ukazao na važnost lakše razmjene dobara i usluga između naroda dvije države.

"Sekretar Blinken pozvao je državnog savetnika i ministra spoljnih poslova Qina u Washington da nastave razgovore i usaglasili su se da zakažu recipročnu posjetu u vrijeme pogodno za obje strane", saopštio je State Department.

Kineski državni mediji objavili su da je Gang Blinkenu prenio da je Kina, kako je ukazano, posvećena izgradnji stabilnih, predvidljivih i konstruktivnih odnosa sa Sjedinjenim Državama.

"Iskazao je i zabrinutost Kine u vezi sa njenim ključnim interesima, uključujući pitanje Tajvana, koje je opisao kao najistaknutiji rizik u kinesko-američkim odnosima", navodi se u izvještaju kineskih državnih medija.

Neposredno prije polaska za Kinu u petak navečer, Blinken je na konferenciji za novinare u Washingtonu rekao da će američki zvaničnici iskreno razgovarati sa svojim kineskim kolegama o "veoma stvarnim zabrinutostima".

Blinken je rekao da SAD žele osigurati "da konkurencija koju imamo s Kinom ne pređe u konfrontaciju ili sukob".

Mala su očekivanja da će ovo putovanje resetovati teške odnose dvije zemlje.

Glasnogovornik kineskog Ministarstva vanjskih poslova Wang Wenbin rekao je u petak da "Sjedinjene Države vide Kinu kao svog 'primarnog rivala' i 'najvažniji geopolitički izazov'". Ovo je velika strateška pogrešna procjena".

On je rekao da konkurencija koju Sjedinjene Države imaju sa Kinom "nije odgovorna konkurencija, već neodgovorno maltretiranje. To će samo gurnuti dvije zemlje ka konfrontaciji i stvoriti podijeljen svijet".

Blinken je prvi državni sekretar koji je posjetio Peking od 2018.

“Dok je u Pekingu, sekretar Blinken će se sastati s visokim zvaničnicima [Narodne Republike Kine] gdje će razgovarati o važnosti održavanja otvorenih linija komunikacije za odgovorno upravljanje odnosima između SAD-a i Kine. On će također pokrenuti bilateralna pitanja koja izazivaju zabrinutost, kao globalna i regionalna pitanja, te potencijalnu saradnju na zajedničkim transnacionalnim izazovima", rekao je State Department u srijedu.

U utorak navečer, Blinken je razgovarao telefonom sa kineskim ministrom vanjskih poslova Qin Gangom.

U tvitu, Blinken je rekao da su on i Qin "razgovarali o tekućim naporima da se održe otvoreni kanali komunikacije, kao i o bilateralnim i globalnim pitanjima".

U Pekingu su kineski zvaničnici u srijedu zatražili od Sjedinjenih Država da zaustave ono što su rekli da Washington potkopava kineske sigurnosne i razvojne interese, ali su dodali da dvije zemlje mogu upravljati razlikama i promovirati saradnju.

Wang je tokom brifinga u srijedu rekao da se vlada u Pekingu nada da će SAD "preduzeti konkretne akcije" kako bi "radile s Kinom na efikasnom upravljanju razlikama, promoviranju razmjene i saradnje, [i] stabilizaciji odnosa od daljeg pogoršanja".

Visoki američki dužnosnici rekli su da su teme koje su visoko na dnevnom redu tokom Blinkenovih sastanaka uključuju regionalnu sigurnost, borbu protiv narkotika, klimatske promjene, globalnu makroekonomsku stabilnost, Amerikance koji su nezakonito zatočeni u Kini i razmjene između Amerikanaca i Kineza.

Zvaničnici su rekli da ne očekuju "dugačku listu rezultata" nakon Blinkenovih sastanaka u Pekingu.

U petak u Briselu, američki ministar odbrane Lloyd Austin izrazio je optimizam da će na kraju razgovarati sa svojim kineskim kolegom nakon što je Kina odbila sastanak na događaju u Singapuru ranije ovog mjeseca.

"Uvjeren sam da će se to s vremenom dogoditi. Sastat ćemo se u nekom trenutku. Ali još nismo tamo", rekao je Austin na konferenciji za novinare u sjedištu NATO-a u Briselu.

U srijedu je Daniel Kritenbrink, pomoćnik državnog sekretara za pitanja istočne Azije i Pacifika, rekao novinarima tokom telefonskog brifinga da će zaustavljanje ilegalnog fentanila "biti istaknuto" na Blinkenovim sastancima u Pekingu. Kritenbrink prati Blinkena na putovanju.

Zvaničnici su također rekli da je kineska vojna eskalacija u Tajvanskom moreuzu "globalna briga".

Kurt Campbell, koordinator za pitanja Indo-Pacifika u Vijeću za nacionalnu sigurnost Bijele kuće, rekao je da je održavanje mira i stabilnosti širom Tajvanskog moreuza "jasna dvostranačka, snažna odlučnost" Sjedinjenih Država.

Američki zvaničnici rekli su da je u interesu obje zemlje da održe otvorene linije komunikacije. Pentagon također želi da Peking odgovori na vojnu telefonsku liniju kako bi generali mogli razgovarati tokom incidenata poput nedavnog bliskog susreta američkih i kineskih brodova u Tajvanskom moreuzu.

Posmatrači kažu da, uprkos tenzijama, dvije vlade pokušavaju uspostaviti samit kasnije ove godine.

“Obe zemlje rade na mogućem susretu između [SAD Predsjednik Joe] Biden i [kineski predsjednik] Xi Jinping na sastanku Azijsko-pacifičke ekonomske saradnje, koji će se održati u San Francisku u novembru", rekla je Bonnie Glaser, izvršna direktorica Indo-Pacifičkog programa u njemačkom Marshall Fund Sjedinjenih Država. "A da bismo imali uspješan samit, ako je to zaista na dnevnom redu, potrebno je dosta priprema", dodao je Glaser.

Dok Washington nastoji da ponovo angažuje Peking po pitanju borbe protiv narkotika i klimatskih promjena, stručnjaci i kongresni kritičari su skeptični da dvije zemlje mogu da imaju suštinsku promjenu u statusu svojih odnosa.

"Ne mislim da bi trebalo da gledamo na resetovanje odnosa SAD-a i Kine", rekla je Glaser za Glas Amerike.

"To je prilika za obje strane da nastave izražavati svoje zabrinutosti i možda pronađu načine za rješavanje razlika. Ovo je posebno istinito u vojnom području, gdje su oni zapravo zamrznuti", dodao je Glaser.

Nakon Pekinga, Blinken odlazi u London kako bi prisustvovao konferenciji o oporavku Ukrajine kako bi "mobilizirao međunarodnu podršku javnog i privatnog sektora" i "pomogao Ukrajini da se oporavi od ruskih brutalnih i tekućih napada".

XS
SM
MD
LG