Linkovi

Najnovije

Blinken putuje u Francusku kako bi revitalizovao transatlantski savez

Antony Blinken
Antony Blinken

Američki državni sekretar Antony Blinken odlazi u Pariz, svoje prvo putovanje u Francusku nakon formiranja pojačanog trilateralnog bezbjednosnog partnerstva poznatog kao AUKUS (Australija, Velika Britanija i SAD) koje je povećalo tenzije između transatlantskih saveznika.

Stručnjaci su rekli da očekuju da će Blinken, koji ima jake lične veze sa Francuskom, iskoristiti predstojeće putovanje da pokuša da poboljša odnose SAD-a i Francuske.

Najviši američki diplomata predsjedavaće sastankom Ministarskog savjeta Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD) koji je zakazan za 5. i 6. oktobar i obilježavanju 60. godišnjice organizacije.

Blinken će imati bilateralni sastanak sa francuskim ministrom inostranih poslova Jean-Yvesom Le Drianom​ u Parizu. Francuska bi trebalo da predsjedava Savjetom Evropske unije od 1. januara do 30. juna 2022. godine.

"Sekretar Blinken će se također sastati sa francuskim kolegama kako bi nastavio razgovore o daljem jačanju vitalnih odnosa SAD i Francuske po nizu pitanja, uključujući bezbjednost u indo-pacifičkom regionu, klimatsku krizu, ekonomski oporavak od pandemije Covida-19, transatlantski odnos i rad sa našim saveznicima i partnerima na rješavanju globalnih izazova i mogućnosti", navodi se u saopštenju State Departmenta u petak.

Tenzije oko dogovora AUKUS

Administracija američkog predsjednika Joea Bidena najavila je 15. septembra novi sigurnosni pakt sa Australijom i Velikom Britanijom. Prema sporazumu, Australija će dobiti najmanje osam podmornica na nuklearni pogon koje će se graditi na domaćem tržištu koristeći američku tehnologiju. Dogovor je postignut nakon što je Australija odustala od ranijeg ugovora sa Francuskom o dizel-električnim podmornicama, što je razljutilo Pariz.

SAD, Britanija i Australija sklopile novi sigurnosni sporazum
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:51 0:00

Francuska je opozvala svoje ambasadore u SAD i Australiji u roku od dva dana nakon objave. Le Drian je izjavio da postoji "kriza povjerenja" u Sjedinjene Države.

Nakon telefonskog poziva predsjednika Bidena i francuskog predsjednika Emmanuela Macrona 22. septembra koim je pokušano ublažavanje tenzije oko dogovora o podmornicama, oba lidera su odlučila da "otvore proces dubinskih konsultacija" kako bi obezbjedila "povjerenje". Macron je također odlučio da se francuski ambasador Philippe Etienne sljedeće nedjelje vrati u Washington.

U četvrtak se američki savjetnik za nacionalnu bezbednost Jake Sullivan sastao sa Etienneom u Bijeloj kući radi "nastavka unaprijeđenja zajedničke agende", uoči Bidenovog sastanka sa Macronom u Evropi krajem oktobra. Obojica će tada prisustvovati samitu Grupe 20 u Rimu.

"Moramo se pobrinuti da postoji povjerenje", rekla je u petak na telefonskom brifingu Karen Donfried,​ nedavno potvrđena pomoćnica državnog sekretara za evropska i evroazijska pitanja.

James Goldgeier​, koji je viši gostujući saradnik na Institutu Brookings sa sjedištem u Washingtonu, rekao je da je Bidenova administracija "izgleda bila pomalo zatečena ljutom francuskom reakcijom" na sporazum AUKUS.

"Dobro je što dva predsjednika traže načine da napreduju. Nema sumnje da Bidenova administracija vidi Indo-Pacifik kao svoj glavni fokus. Američka politika prema regionima poput Evrope posmatra se kroz taj objektiv", rekao je Goldgeier za Glas Amerike.

State Department je u saopštenju naveo da se u američkoj delegaciji na oktobarskom ministarskom sastanku OECD-a nalaze i specijalni predsjednički izaslanik za klimu John Kerry i američka trgovinska predstavnica Katherine Tai.

OECD i Kina

Na sastanku OECD razgovaraće se o klimatskoj krizi uz promovisanje prelaska na emisije sa nultom neto emisijom, kao i principima tržišne ekonomije, dok će se nastaviti posvećenost zajedničkim vrijednostima kao što su demokratija, vladavina prava i ljudska prava.

Visoki zvaničnik State Departmenta rekao je da je još jedan fokus na predstojećem sastanku OECD mreža "Plava tačka" (Blue Dot), mehanizam za sertifikaciju infrastrukturnih projekata koji ispunjavaju robusne međunarodne standarde kvaliteta.

Sjedinjene Države, Japan i Australija pokrenuli su mrežu Plavih tačaka 2019. Nazvana po pogledu na Zemlju iz svemira kao na puku "plavu tačku", ona podstiče razvoj sertifikovanjem javno-privatnih ulaganja u globalnu infrastrukturu koja su tržišno vođena, transparentna i ekološki održiva.

"Administracija je veoma zainteresovana za angažovanje istomišljenika i saveznika da razgovaraju o ponašanju netržišnih ekonomija, uključujući Kinu", rekao je tokom razgovora Matt Murray, visoki zvaničnik iz Biroa za ekonomska i poslovna pitanja State Departmenta na brifingu u petak.

On je za Glas Amerike rekao da će Kina na predstojećem sastanku OECD učestvovati kao posmatrač.

"Odvojeno od sastanka ministarskog savjeta, i generalno, američka vlada je preduzela sveobuhvatan pregled trgovinsko-američkog odnosa SAD i Kine jer Sjedinjene Države pozdravljaju zdravu, poštenu konkurenciju sa našim trgovinskim partnerima. I ekonomska konkurencija sa NRK bi trebalo da bude poštena", dodao je Murray.

Blinken odlazi u Meksiko

Blinkenovo putovanje ove sedmice također uključuje sastanke u Meksiko Cityju od 7. do 8. oktobra u sklopu američko-meksičkog bezbjednosnog dijaloga.

Bidenova administracija odbacuje optužbe o politici „punoj propusta” prema Haitiju
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:06 0:00

Najviši američki diplomata pridružiće se američkom sekretaru za unutrašnju bezbjednost Alejandrou Mayorkasu ​i američkom državnom tužiocu Merricku Garlandu kako bi razgovarali o bezbjednosnim pitanjima, izjavio je ove nedjelje meksički ministar spoljnih poslova Marcelo Ebrard.

Sastanak na visokom nivou održava se usred nedavne migrantske krize, jer se desetine hiljada migranata sa Haitija okupilo prošlog mjeseca na američko-meksičkoj granici.

Bidenova administracija potvrdila je 24. septembra da je improvizovani kamp u kojem se 15.000 haićanskih migranata bili u očajnim uslovima duž američko-meksičke granice sada prazan.

Krajem septembra, Meksiko je također počeo sa letovima kojima vraća haićanske migrante nazad u njihovu domovinu.

See all News Updates of the Day

U Miamiju manja smrtnost od vrućina nego u ostatku SAD - u čemu je trik?

Ricky Lit iz grada Majamija dijeli vodu beskućnicima po vrućini, maj 2024. (AP)
Ricky Lit iz grada Majamija dijeli vodu beskućnicima po vrućini, maj 2024. (AP)

Uprkos tome što su 46 dana zaredom temperature bile ekstremno visoke, brutalno ljeto u Majamiju prošle godine nije bilo toliko smrtonosno - u odnosu na ostatak SAD gdje je broj žrtava vrelog talasa dostigao rekord.

Jedan od razloga za to je što Majami vrelinu shvata ozbiljno i tom problemu pristupa sistematski uz planiranje unaprijed, a ne tek kada temperatura skoči. Na vrijeme se informišu ranjive kategorije stanovništva, instaliraju se klima uređaji i pravi se strategija šta da se radi kada temperature stvarno postanu ekstremne - i to se vježba. Lokalne vlasti okruga Miami-Daid i Nacionalna meteorološka služba sarađuju u borbi protiv vrućina.

Kada je Jane Gillbert prije tri godine preuzela funkciju okružne službenice za borbu protiv vrućina, bila je jedna od prvih na toj dužnosti, a gradonačelnica Miamija joj je rekla da "želi da pripremi ljude za vrućine na istom nivou kao što ih priprema za uragane".

Majami u prosjeku svakih šest godina pretrpi udar uragana, tako da su pripreme za sezonu oluja prilično velike i iziskuju saradnju vlasti sa medijima i drugim akterima.

Kada je riječ o vrućini, lokalne vlasti prvo utvrđuju ko su ranjive kategorije i gdje se nalaze, kaže Gilbert.

"Gledali smo po poštanskim brojevima gdje ima najviše hitnih intervencija i hospitalizacija, i utvrdili da je u nekim kvartovima ta stopa četiri ili pet puta viša nego u drugim", kaže ona.

Riki Lit iz gradske službe za borbu protiv vrućina dijeli vodu beskućnicima u Majamiju, maj 2024.
Riki Lit iz gradske službe za borbu protiv vrućina dijeli vodu beskućnicima u Majamiju, maj 2024.

Zbog efekata toplotnih ostrva, siromaštva, količine asfalta i zelenila, temperatura na nekim mjestima može da bude i za nekoliko stepeni veća. Gilbert ističe da u takvim kvartovima živi više porodica sa djecom, nego na drugim mjestima.

Majami, u prosjeku, ima više klima uređaja u domovima nego drugi gradovi, ali je i skup i mnogi ne mogu da priušte klimu ili je ne koriste često. Prije vrelog talasa prošle godine, lokalne vlasti instalirale su 1.700 klima uređaja kako bi "svi u okrugu imali pristup rashlađivanju", ističe službenica za borbu protiv vrućina.

Kao početak ekstremnih vrućina određen je 31. maj i lokalne vlasti se u periodu od maja do oktobra spremaju za tri prirodne katastrofe: vrućinu, uragane i poplave.

"Zovemo ih treninzima za trostruki efekat", kaže Gilbert. Podrazumijevaju odlazak volontera u šatorska naselja sa beskućnicima, ljetnje kampove, klinike i kvartove u kojima stanuje ranjiva populacija, i razgovore sa stanovnicima, organizatorima i lekarima šta treba raditi kada nastupi vrelina, i koje opasnosti nosi sa sobom. Ove godine Majami je organizovao 14 različitih treninga na engleskom, španskom i kreolskom jeziku.

Okružne vlasti beskućnicima daju rashladne prostirke, dostavljaju im vodu i mape - da vide gdje se nalaze rashladne prostorije dostupne svima, a nekad im organizuju i prevoz do tamo.

Takođe, okrug je u saradnji sa lokalnom meteorološkom službom promijenio prag za upozorenja na ekstremnu vrućinu, kaže Sammy Hadi iz Nacionalne meteorološke službe.

Ranije je toplotni indeks, koji kombinuje temperaturu i procenat vlage, trebalo da dostigne 45 stepeni da bi se upalila upozorenja i krenulo u akciju. Prošle godine je taj prag spušten 43 stepena. Alarmi upozorenja na manje ekstremne vrućine se sada pale na 40 umjesto na 42 stepena - i Majami je prošle godine imao rekordnih 38 dana tokom kojih su na snazi bila ta upozorenja.

U kvartovima gdje živi ranjiva populacija, gradske vlasti su na benzinskim pumpama, samoposlugama, autobuskim stanicama i bilbordima postavile obavještenja šta se radi u situacijama kada se oglase alarmi za vrućinu.

"Samo obavještavanje ljudi je pola posla", kaže Hadi.

I djeluje da radi uspješno.

U okrugu Marikopa u Arizoni je prošle godine od vrućine umrlo najmanje 645 osoba, u Teksasu 450, a Nevadi 226. U Majamiju je smrtnost bila manja od 10. Gilbert ipak kaže da nije fer porediti smrtnost u Arizoni i južnoj Floridi, jer je Arizona postavila prioritet da se svaka smrt od vrućine tako i zavede, dok Florida nije - pa je moguće da je broj žrtava i veći. Takođe, ona napominje da u Phoenixu ima više beskućnika nego u Majamiju, i da se manje ljudi sklanja u zatvorene, rashlađene prostorije.

"Vrućine su bez presedana, kao da je nastupio totalno drugačiji klimatski režim. Broj probijenih rekorda je nezamisliv, od sredine juna do sredine oktobra toplotni indeks je premašen u 40 odsto dana u tom periodu", kaže ekspert za tropsku klimu Brian McNoldi sa Univerziteta Majamija.

Ekstremne vrućine postale su i političko pitanje.

Guverner Floride Ron Desantis u aprilu je potpisao zakon koji zabranjuje okružnim i gradskim vlastima da od poslodavaca traže da uvedu obavezne pauze za radnike na otvorenom. To je bio direktan odgovor na pokušaje okružnih vlasti da uvedu obavezu da se radnicima na građevini, farmerima i drugima koji rade napolju, obezbijede hladovina i voda.

Mnogi stručnjaci za javno zdravlje, ljekari i meteorolozi, ipak kažu da su Majami, Feniks i Huston primjeri kako se izboriti sa sve gorim vrelim talasima i sve većom stopom smrtnosti i ističu Majami kao najbolji primjer jer na prvom mjestu - ima gradsku službenicu zaduženu za vrućine.

Neke uticajne demokrate podržale Bidena, drugi traže da izađe iz trke

Predsjednik SAD Joe Biden dolazi na konferenciju za novinare na samitu NATO-a u Washingtonu (Foto: AP/Jacquelyn Martin)
Predsjednik SAD Joe Biden dolazi na konferenciju za novinare na samitu NATO-a u Washingtonu (Foto: AP/Jacquelyn Martin)

Predsjednik SAD Joe Biden u petak je dobio podršku dvojice istaknutih demokrata koji su poručili da bi trebalo da ostane u trci za Bijelu kuću, dok drugi članovi njegove stranke i dalje razmatraju da li 81-godišnji predsjednik ima kapaciteta za rezibor.

"Uz Bidena sam bez obzira na to u kojem će smjeru otići", rekao je član Kongresa James Clayburn za TV mrežu NBC, dan nakon što je Biden održao konferenciju za novinare na samitu NATO-a na kojoj je trebalo da otkloni sumnje u pogledu predsjedničke kandidature, prenosi agencija Reuters.

Guverner Kalifornije Gavin Newsom, koji se pominjao kao mogući kandidat da zamijeni Bidena, takođe je poručio da je uz predsjednika.

"U potpunosti sam uz njega", rekao je Newsom za CBS.

Šta birači misle o kandidaturi predsednika Bajdena?
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:12 0:00

Clayburn (83) je istaknuta politička ličnost među Afroamerikancima čija podrška je ključna za Bidenovu kampanju za rezibor, dok je Newsom (56) jedan od nekoliko mlađih guvernera koji se smatraju budućnošću Demokratske stranke.

U međuvremenu, još dvoje demokratskih članova Kongresa pozvalo je Bidena da se povuče iz izborne trke. Poslije Bidenovog lošeg nastupa u debati sa republikanskim kandidatom Donaldom Trumpom krajem juna, gotovo 20 članova Predstavničkog doma i Senata iz Demokratske stranke pozvalo je američkog lidera da izađe iz trke kako bi se izabrao drugi kandidat.

"Vrijeme je da se ide dalje. Sa novim liderom", saopštio je kongresmen Mike Levin, koji je takođe u tijesnoj trci za reizbor.

"Molim vas, prepustite kormilo našim mnogim sposobnim demokratskim liderima kako bi imali najbolju šansu da porazimo Donalda Trampa", napisala je na društvenim mrežama članica Predstavničkog doma Brittany Pettersen.

Demokratski članovi Kongresa sve više brinu da bi problemi s kojima se Biden suočava u kampanji mogli da zakompikuju pokušaje da zadrže većinu u Senatu i ponovo osvoje kontrolu nad Predstavničkim domom.

Da bi spriječio dalje slabljenje podrške, Biden je odvojeno razgovarao sa grupom hispanskih, azijskih i umjerenih članova Kongresa, saopštili su njihovi saradnici.

Demokratski zvaničnici, donatori i aktivisti pokušavaju da utvrde da li je Biden najbolji kandidat da pobijedi Trampa na izborima 5. novembra i služi još jedan predsjednički mandat.

Prema izvještaju dnevnika The New York Times, neki donatori rekli su da neće isplatiti donaciju od oko 90 miliona dolara dok god je Biden u izbornoj trci.

U međuvremenu, lider demokrata u Predstavničkom domu Hakeem Jeffries rekao je da se sastao sa Bidenom u čevrtak da bi mu prenio stavove 213 demokrata u donjem domu Kongresa. Nije rekao da li lično misli da bi Biden trebalo da ostane kandidat.

Većina birača je ideološki duboko podijeljena, a ankete pokazuju da je trka i dalje tijesna. Prema anketi NPR-a i PBS-a objavljenoj u petak, Biden ima prednost od dva odsto u odnosu na Trumpa, 50 naprema 48 odsto. Međutim, analitičari upozoravaju da Biden gubi podršku u državama koje će na kraju odlučiti pobjednika izbora.

"Ako se nastavi trenutni trend, Tramp bi mogao da ostvari jednu od najubjedljivijih pobjeda jednog predsjedničkog kandidata na izborima od 2008. godine", napisao je za The New York Timess demokratski strateg Doug Sosnik.

Trump će biti u centru pažnje javnosti naredne nedelje, kada ga Republikanska stranka bude formalno imenovala za kandidata na konvenciji u Milvokiju.

Anketa: Većina Amerikanaca želi smanjenje imigracije

Venecuelanski migrant hoda kako bi se ukrcao na let za repatrijaciju kao dio procesa imigracije na aerodromu u Harlingenu, Teksas, 18. oktobra 2023.
Venecuelanski migrant hoda kako bi se ukrcao na let za repatrijaciju kao dio procesa imigracije na aerodromu u Harlingenu, Teksas, 18. oktobra 2023.

Više od polovine Amerikanaca želi da se imigracija u Sjedinjene Države smanji, pokazala je junska Gallupova anketa, što je prvi put da većina Amerikanaca ima takvo mišljenje od 2005. godine.

Uzorak od 1.005 odraslih otkrio je da 55% Amerikanaca vjeruje da bi imigraciju u Sjedinjene Države trebalo smanjiti, što je znatno više od 41% koji su imali takav stav prošle godine. Također je otkriveno da 25% Amerikanaca vjeruje da bi nivo imigracije trebao ostati isti, dok 16% kaže da bi se imigracija trebala povećati.

Povećanje broja onih koji žele da se imigracija smanji došlo je zbog identifikacije svih političkih stranaka. Anketa je pokazala da 28% demokrata kaže da bi imigraciju trebalo smanjiti, što je povećanje sa 18% prošle godine. Za republikance je ovaj broj porastao sa 73% na 88%, dok je za nezavisne porastao sa 39% na 50%.

Rekord kada su Amerikanci najviše željeli da vide smanjenje imigracije zabilježio je Gallup 1993. i 1995. godine, kada je 65% odrasle populacije željelo manje useljavanja. Gallup je te brojke pripisao borbi Kalifornije u to vrijeme da se izbori s prilivom migranata.

Većina Amerikanaca je također bila za smanjenje imigracije nakon terorističkih napada 11. septembra 2001. godine, kao i u decembru 2005. godine, kada je Predstavnički dom usvojio zakon o jačanju granične sigurnosti.

Većina Amerikanaca i dalje vjeruje da je imigracija pozitivna za zemlju, prema Gallupu, iako je taj postotak blago pao sa 68% prošle godine na 64% ove godine, a postoje i oštre partijske podjele. Anketa je pokazala da je postotak Amerikanaca koji vjeruju da je imigracija "loša stvar" za zemlju porastao sa 27% na 32%.

Po stranačkoj liniji, 86% demokrata vjeruje da je imigracija dobra stvar, dok 39% republikanaca kaže da je imigracija dobra stvar - prema anketi.

Podrška za put do državljanstva za imigrante bez dokumenata i dalje je visoka i iznosi 70%, iako je taj udio manji od podrške od 81% u 2019. Dozvoljavanje "Sanjarima" - imigrantima koji su ilegalno dovedeni u SAD kao djeca - da postanu građani podržava 81% Amerikanaca.

Amerikanci su trenutno podijeljeni oko toga da li sve ilegalno imigrante u SAD treba deportovati, sa 47% podrške i 51% protiv. Podrška proširenju graničnog zida je nešto iznad polovine, pri čemu 53% Amerikanaca podržava izgradnju, dok se 46% protivi tome.

Anketa je sprovedena od 3. do 23. juna.

New York u problemu nakon legalizacije kanabisa: Ilegalne prodavnice na svakom uglu

New York u problemu nakon legalizacije kanabisa: Ilegalne prodavnice na svakom uglu
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:14 0:00

Zvaničnici New Yorka se bore s porastom broja ilegalnih prodavnica marihuane, koje su se pojavile na gotovo svakom uglu Velike jabuke zbog legalizacije kanabisa. Izvještava Aron Ranen.

Ko bi mogao eventualno zamijeniti Bidena?

Ko bi mogao eventualno zamijeniti Bidena?
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:30 0:00

Predsjednik Biden je još jednom odbacio pozive dijela demokrata da se povuče iz utrke, rekavši da je najbolji kandidat svoje stranke. Pozivi se pojačavaju, pa je novinar Glasa Amerike Scott Stearns pitao političke stručnjake tko bi mogao biti eventualna zamjena za predsjednika Bidena.

Učitajte još

XS
SM
MD
LG