Linkovi

Blinken putuje u Egipat i Izrael kako bi izvršio pritisak da se postigne dogovor o prekidu vatre


Blinken stigao na aerodrom u Kairu.
Blinken stigao na aerodrom u Kairu.

Američki državni sekretar Antony Blinken trebao bi posjetiti Egipat i Izrael u ponedjeljak u trenutku dok Washington nastoji povećati pritisak na Hamas i Izrael da postignu prekid vatre u Gazi i osiguraju da se rat ne proširi na Liban.

U svojoj osmoj posjeti regionu otkako su Hamasovi militanti napali Izrael 7. oktobra, što je izazvalo najkrvaviju epizodu u višedecenijskom izraelsko-palestinskom sukobu, najviši američki diplomata također će ove sedmice otputovati u Jordan i Katar.

Blinken će se sastati s egipatskim predsjednikom Abdelom Fatahom al-Sisijem u Kairu prije nego što kasnije u ponedjeljak otputuje u Izrael, gdje će se sastati s premijerom Benjaminom Netanyahuom i ministrom odbrane Yoavom Gallantom.

Posjeta dolazi nakon što je američki predsjednik Joe Biden 31. maja iznio prijedlog o prekidu vatre u tri faze, a koji predviđa trajni prekid neprijateljstava, oslobađanje izraelskih talaca i palestinskih zatvorenika i rekonstrukciju Gaze.

U napadu Hamasa ubijeno je 1.200 ljudi i uzeot oko 250 osoba kao taoce, prema izraelskim podacima. Kao odgovor, Izrael je pokrenuo napad na Pojas Gaze u kojem je ubijeno više od 37.000 Palestinaca, navelo je Ministarstvo zdravlja na teritoriji koju vodi Hamas u svom nedjeljnom ažuriranju, a enklavu je pretvorio u pustoš.

Izraelske snage spasile su četiri taoca koje Hamas drži od oktobra u akciji u Gazi u subotu, tokom koje su ubijena 274 Palestinca, saopćilo je Ministarstvo zdravlja Gaze.

Blinken će tokom putovanja ove sedmice sa partnerima razgovarati o potrebi postizanja sporazuma o prekidu vatre koji osigurava oslobađanje svih talaca, kao i o potrebi da se spriječi daljnja eskalacija sukoba, rekao je u petak glasnogovornik State Departmenta Matthew Miller.

On će naglasiti važnost da Hamas prihvati prijedlog, dodao je Miller.

Biden je u više navrata izjavljivao da su prekidi vatre bili blizu u proteklih nekoliko mjeseci, ali je dogodilo se samo jedno, sedmično primirje, u novembru.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG