Linkovi

Blinken: Pritisak na Rusiju dok se ne okonča rat


Antony Blinken i Dmitro Kuleba nakon razgovora na ukrajinsko-poljskoj granici (Foto: Rojters/Olivier Douliery)

Američki državni sekretar Antony Blinken sastao se ukrajinskim ministrom spoljnih poslova Dmitrom Kulebom na ukrajinsko-poljskoj granici.

"Na Rusiju će biti vršen snažan pritisak sve dok rat u Ukrajini ne bude okončan. Čitav svijet je uz Ukrajinu - kao što sam i ja ovdje u Ukrajini sa svojim prijateljem i kolegom", rekao je Blinken nakon susreta sa Kulebom.

Ukrajinski šef diplomatije poručio je da će ekonomski i politički pritisak partnera Ukrajine na Rusiju spasiti brojne živote.

Međutim, precizirao je i da bi odbijanje NATO-a da uvede zabranu letova iznad Ukrajine doprinijeti dodatnim civilnim žrtvama tokom ruske invazije na Ukrajinu.

Dodao je i da očekuje da ono što je dogovoreno sa američkim državnim sekretarom uskoro bude primjenjeno - uključujući uvođenje novih sankcija Rusiji i isporuka dodatnog oružja Ukrajini.

NATO se protivi uvođenju zabrane letova nad Ukrajinom obrazlažući tu odluku uvjerenjem da bi takav potez u rat mogao uvući druge države.

U Ukrajini je od početka invazije ruskih trupa bilo više od 351 civilnih žrtava, dok ih je 707 ranjeno, saopštila je posmatračka misija Ujedinjenih nacija.

Vjerujemo da su stvarne brojke znatno veće, posebno na teritoriji pod kontrolom Vlade. To se posebno odnosi na posljednjih nedelju dana pošto informacije sa područja na kojoma se vode borbe stižu sa zakašnjenjem, a brojni izvještaju čekaju potvrdu“, navodi se u saopštenju Kancelarije visokog komesara UN za ljudska prava (UNHCR).

XS
SM
MD
LG