Linkovi

Ukrajinska digitalna vojska - cyber rat, presretanje informacija


A man is seen through a bullet hole of a machine-gunned bus after an ambush in the city of Kyiv, Ukraine, March 4, 2022.
A man is seen through a bullet hole of a machine-gunned bus after an ambush in the city of Kyiv, Ukraine, March 4, 2022.

Formiran u bijesu kako bi se suprotstavio ruskom blickrig napadu, ukrajinski dobrovoljački "hakerski" korpus od nekoliko stotina ljudi mnogo je više od paravojnih snaga za cyber napad u prvom velikom ratu u Europi internetskog doba.

To je ključno za informacijsku borbu i za sakupljanje obavještajnih podataka.

“Mi smo stvarno roj. Samoorganizirajući roj”, rekao je Roman Zakharov, 37-godišnji IT izvršni direktor u središtu ukrajinske digitalne vojske.

Izumi hakera dobrovoljaca kreću se od softverskih alata koji vlasnicima pametnih telefona i računara omogućavaju da bilo gdje sudjeluju u distribuiranim napadima uskraćivanja usluge na službenim ruskim web stranicama do botova na platformi za razmjenu poruka Telegrama koji blokiraju dezinformacije, dopuštaju ljudima da prijave lokacije ruskih trupa i nude upute o sastavljanje molotovljevih koktela i osnovne prve pomoći.

Zahkarov je vodio istraživanje u startupu za automatizaciju prije nego se pridružio ukrajinskom korpusu za digitalnu samoobranu. Njegova grupa je StandForUkraine. Njegovi redovi uključuju softverske inženjere, marketinške menadžere, grafičke dizajnere i kupce online oglasa, rekao je.

Pokret je globalan, oslanjajući se na IT stručnjake u ukrajinskoj dijaspori čiji rad uključuje zasipanje interneta s antiratnim porukama i grafičkim slikama smrti i razaranja u nadi da će mobilizirati Ruse protiv invazije.

"Obje naše nacije se boje jednog čovjeka — (ruskog predsjednika Vladimira) Putina", rekao je Zaharov. "On je jednostavno poludio." Volonteri se obraćaju Rusima od osobe do osobe telefonskim pozivima, e-mailovima i tekstualnim porukama, rekao je, te šalju videozapise i slike mrtvih vojnika iz napadačkih snaga iz virtualnih pozivnih centara.

Neki izrađuju web-stranice, kao što je "stranica na kojoj ruske majke mogu pregledavati (fotografije) zarobljenih ruskih vojnika kako bi pronašle svoje sinove", rekao je Zaharov telefonom iz Kijeva, glavnog grada Ukrajine.

Teško je procijeniti učinkovitost cyber volontera. Internetske stranice ruske vlade u više su navrata bile isključene, iako nakratko, zbog DDoS napada, ali općenito ih suzbijaju protumjerama.

A woman has breakfast inside a cafe in Lviv's downtown, western Ukraine, March 4, 2022.
A woman has breakfast inside a cafe in Lviv's downtown, western Ukraine, March 4, 2022.

Nemoguće je reći koliki dio smetnji - uključujući više štetnih hakova - uzrokuju slobodnjaci koji rade neovisno o ukrajinskim hakerima, ali u solidarnosti s njima.

Alat pod nazivom “Liberator” omogućuje svakome u svijetu s digitalnim uređajem da postane dio DDoS mreže napada ili botneta. Programeri alate kodiraju s novim ciljevima kako se prioriteti mijenjaju.

Ali je li to legalno? Neki analitičari kažu da to krši međunarodne cyber norme. Njegovi estonski programeri kažu da su djelovali "u koordinaciji s Ministarstvom digitalne transformacije" Ukrajine.

Visoki ukrajinski dužnosnik za kibernetičku sigurnost, Victor Zhora, inzistirao je na svojoj prvoj internetskoj konferenciji za novinare u petak da domaći dobrovoljci napadaju samo ono što smatraju vojnim ciljevima, u što je uključio finansijski sektor, medije pod kontrolom Kremlja i željeznice. Nije razgovarao o konkretnim ciljevima.

Zakharov je rekao je da je ruski bankarski sektor dobro ojačan protiv napada, ali da neke telekomunikacijske mreže i željezničke usluge nisu. Rekao je da su kibernetički napadi organizirani u Ukrajini nakratko prekinuli prodaju željezničkih karata u zapadnoj Rusiji oko Rostova i Voronježa i na neko vrijeme prekinuli telefonsku uslugu u regiji istočne Ukrajine koju od 2014. kontroliraju separatisti koje podržava Rusija. Tvrdnje se ne mogu neovisno potvrditi.

Skupina bjeloruskih hacktivista koji sebe nazivaju Cyber partizanima također je ovog tjedna očito poremetila željeznički promet u susjednoj Bjelorusiji nastojeći osujetiti prolaz ruskih vojnika. Glasnogovornica je u petak rekla da je prodaja elektronskih karata još uvijek u padu nakon što je njihov napad zlonamjernog softvera zamrznuo željezničke IT poslužitelje.

Tokom vikenda ukrajinski ministar digitalne transformacije, Mihajlo Fedorov, najavio je stvaranje dobrovoljne kibernetičke vojske. IT vojska Ukrajine sada broji 290.000 pratitelja na Telegramu.

Zhora, zamjenik predsjednika državne službe za posebne komunikacije, rekao je da je jedan posao ukrajinskih dobrovoljaca dobivanje obavještajnih podataka koji se mogu koristiti za napad na ruske vojne sisteme.

In this image from video, Victor Zhora, a top Ukrainian cybersecurity official, holds a news conference for international media March 4, 2022, from a bunker in Kyiv, Ukraine.
In this image from video, Victor Zhora, a top Ukrainian cybersecurity official, holds a news conference for international media March 4, 2022, from a bunker in Kyiv, Ukraine.

Neki stručnjaci za kibernetičku sigurnost izrazili su zabrinutost da bi traženje pomoći od slobodnjaka koji krše kibernetičke norme moglo imati opasne eskalacijske posljedice. Jedna zasjenjena skupina tvrdila je da je hakirala ruske satelite; Dmitrij Rogozin, glavni direktor ruske svemirske agencije Roscosmos, nazvao je tu tvrdnju lažnom, ali ga je također citirala novinska agencija Interfax da bi se takav cyber napad smatrao činom rata.

Upitan podržava li takvu vrstu neprijateljskog hakiranja koja se provodi pod okriljem brenda Anonymous hacktivist - Zhora je rekao: "Ne pozdravljamo bilo kakvu ilegalnu aktivnost u cyber prostoru."

“Ali svjetski poredak se promijenio 24. februara”, dodao je, kada je Rusija izvršila invaziju.

Cjelokupni napor potaknut je stvaranjem grupe pod nazivom Ukrajinski kibernetički volonteri od strane civilnog izvršnog direktora za kibernetičku sigurnost, Yegor Ausheva, u koordinaciji s ukrajinskim Ministarstvom obrane. Aushev je rekao da broji više od 1.000 dobrovoljaca.

U petak je većina ukrajinskih telekomunikacija i interneta bila potpuno operativna unatoč prekidima u područjima koja su zauzele invazione ruske snage, rekao je Zhora. Izvijestio je o 10 neprijateljskih otmica web stranica lokalne samouprave u Ukrajini radi širenja lažne propagande govoreći da je ukrajinska vlada kapitulirala.

Zhora je rekao da su pretpostavljeni ruski hakeri nastavili pokušavati širiti destruktivni zlonamjerni softver ciljanim napadima e-poštom na ukrajinske dužnosnike i - u onome što smatra novom taktikom - zaraziti uređaje pojedinačnih građana. Uoči invazije otkrivena su tri primjera takvog zlonamjernog softvera.

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG