Linkovi

Američki državni sekretar: Ohridski dogovor mogao bi potaknuti članice EU na priznanje Kosova


Državni sekretar SAD Antony Blinken na pretresu u Kongresu.
Državni sekretar SAD Antony Blinken na pretresu u Kongresu.

Američki državni sekretar Antony Blinken rekao je u srijedu da bi, ako se sporazum Kosova i Srbije primjeni, to otvorilo put priznavanju Kosova od strane pet zemalja Evropske unije koje ga nisu priznale.

Sekretar Blinken je odgovarao na pitanja demokratske senatorice Jeanne Shaheen u vezi sa njegovim naporima da ubijedi pet zemalja EU koje ne priznaju Kosovo.

"To je svakako pitanje koje nastavljamo da pokrećemo, ali također mislim da nas ovaj sporazum, ako se nastavi dalje, zapravo stavlja na put ka priznanju od strane ovih zemalja", rekao je sekretar Blinken pred članovima Kongresa.

Pet EU zemalja ne priznaje Kosovo: Španija, Slovačka, Kipar, Rumunija i Grčka.

Blinken je priznao da je priznanje Srbije druga stvar i da će potrajati.

"Ali ako one (zemlje) dođu do normalizovanih odnosa, to bi imalo pozitivan efekat i vjerujem da ćemo vremenom doći do te tačke, ali mislim da je za pet zemalja koje ne priznaju nezavisnost Kosova, činjenica da ove zemlje (Kosovo i Srbija) su postigli dogovor i pod pretpostavkom da će ga sprovesti, to će ih gurnuti ka priznanju", rekao je Blinken.

Državni sekretar Blinken je tokom sjednice rekao da je napredak koji je postignut između Srbije i Kosova pun nade, posebno onaj od prošlog vikenda da se primjeni mapa puta na putu ka normalizaciji.

"Smatram da je važno, osim što su se obje zemlje načelno dogovorile da to učine, te su obaveze dio planova obje zemlje za članstvo u Evropskoj uniji, pa se nadam da će to biti podsticaj da ih sprovode", rekao je on.

Senatorka Shaheen je rekla da se slaže.

"Verujem da je važno da ljudi i na Kosovu i u Srbiji vide neke koristi u svom privatnom životu od ovakvog tipa sporazuma i nadamo se da će to približiti obje zemlje EU", rekla je ona.

Blinken je rekao da su Sjedinjene Države "veoma uključene u ovaj proces".

"Razgovarao sam i sa premijerom (Albinom) Kurtijem i predsjednikom (Aleksandarom) Vučićem u vezi sa tim, tako da mislim da je ovo pozitivan trenutak", rekao je on.

Blinken je dodao da snažno ohrabruje angažman članova Kongresa sa parlamentima dvije zemlje, kao i sa samim liderima dvije zemlje.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG