Linkovi

Blinken: Pozdravljamo dogovor Kosova i Srbije i liderstvo Vučića i Kurtija


Američki državni sekretar Antony Blinken (Foto: Boureima Hama/Pool via AP)
Američki državni sekretar Antony Blinken (Foto: Boureima Hama/Pool via AP)

Sjedinjene Države pozdravile su dogovor postignut tokom posljednje runde dijaloga Beograda i Prištine u subotu u Ohridu.

"Sjedinjene Države pozdravljaju dogovor koji su Kosovo i Srbija postigli o implementaciji Sporazuma o putu ka normalizaciji odnosa iz 27. februara, kroz posredovanje Evropske unije", naveo je u saopštenju američki državni sekretar Antony Blinken.

"Pozdravljamo liderstvo predsjednika Srbije (Aleksandra Vučića) i premijera Kosova (Albina Kurtija) u postizanju ovog sporazuma. Ispunjavanje obaveza Kosova i Srbije iz Osnovnog sporazuma, u okviru trajne posvećenosti pomirenju, osiguraće značajne šanse za građane obje zemlje i ubrzati njihov put ka članstvu u Evropskoj uniji", poručio je Blinken.

Najviši američki diplomata naglasio je da će Sjedinjene Države i dalje biti aktivno angažovane, u koordinaciji sa EU, "da podrže Srbiju i Kosovo u njihovom radu na implementaciji da bi ostvarili predvidljivi i miran odnos".

"Nastavićemo da podržavamo unapređenje stabilnosti i prosperiteta na Zapadnom Balkanu", naveo je Blinken i zahvalio se EU na posredovanju u razgovorima i Vladi Sjeverne Makedonije što je bila domaćin stranama i podržala finalizaciju sporazuma.

Sastanak predsjednika Srbije, premijera Kosova i zvaničnika Evropske unije (EU) Josepa Borrella i Miroslava Lajčaka u okviru nove runde dijaloga o normalizaciji odnosa između Beograda i Prištine završen je u subotu u Ohridu nakon gotovo 12 sati.

Šef diplomatije EU Borelj rekao je na press konferenciji da su dogovoreni praktični koraci o tome kako će biti sproveden februarski sporazum iz Brisela o normalizaciji odnosa između Srbije i Kosova.

Premijer Kosova Albin Kurti u nedjelju je tvitovao da je postignut dogovor o Aneksu o implementaciji sporazuma i da je Srbija "kao i na prošlom sastanku u Briselu, izbjegla da potpiše sporazum, a sada i aneks".

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je u nedjelju da nije potpisao nijedan dokument u Ohridu "zato što je Srbija međunarodno priznata država, a Kosovo nije", te da međunarodno pravni sporazum ne može da se napravi, prenosi Radio Slobodna Evropa.

"Niko ne može da nametne obavezu Srbiji da prizna Kosovo. Srbija može da radi na implementaciji do crvenih linija", rekao je on.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG